YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

Fertiliteitsproblemen, wat nu?

08 september 2023

Vruchtbaarheidsproblemen en je kinderwens

Fertiliteitsproblemen duiden op uitdagingen met de vruchtbaarheid van een koppel. Dit betekent vaak dat paren langer dan een jaar proberen zwanger te worden zonder succes.

De oorzaken zijn divers: eisprong problemen, eileider-, baarmoeder-, sperma- of seksuele functieproblemen. Ook leeftijd, gewicht, roken en alcohol spelen een rol. Heb je een jaar geprobeerd zonder zwangerschap? Dan is het tijd voor een doktersbezoek.

De huisarts onderzoekt je medische geschiedenis, menstruatiecyclus, seksleven en leefstijl. Hij of zij voert ook lichamelijke onderzoeken uit en vraagt een spermaonderzoek.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak en jullie wensen. Soms is behandeling van een onderliggend probleem genoeg, zoals medicatie voor hormonale stoornissen of een operatie aan de eileiders.

Veranderingen in leefstijl zoals stoppen met roken of gezond gewicht behalen kunnen ook helpen. Helpen deze niet, dan volgt mogelijk doorverwijzing naar een fertiliteitscentrum.

Daar zijn opties zoals ovulatie-inductie, intra-uteriene inseminatie of in-vitrofertilisatie beschikbaar. "Subfertiliteit" beschrijft moeilijkheden met zwanger worden. De behandeling hiervan hangt af van de
specifieke oorzaak. Lees hier meer over subfertiliteit.

Hoe kiest je dokter de juiste fertiliteitsbehandeling voor jou?

Moeite met zwanger worden is niet zeldzaam; wereldwijd ervaart 15% van de koppels dit. Er zijn diverse behandelingen beschikbaar die je kansen kunnen vergroten. Welke behandeling past het beste bij jou?

Wat zijn de oorzaken van onvruchtbaarheid?

Onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben, zowel bij mannen als bij vrouwen. Sommige van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Leeftijd: de vruchtbaarheid neemt af naarmate men ouder wordt, vooral bij vrouwen boven de 35 jaar en mannen boven de 40 jaar.
  • Hormonale problemen: een onbalans in de hormonen die de ovulatie en de spermaproductie regelen, kan leiden tot onvruchtbaarheid.
  • Structurele problemen: afwijkingen in de baarmoeder, eileiders, eierstokken, testikels of zaadleiders kunnen de bevruchting of de innesteling van het embryo bemoeilijken.
  • Genetische problemen: chromosomale afwijkingen of erfelijke aandoeningen kunnen de kwaliteit of het aantal van de eicellen of zaadcellen beïnvloeden.
  • Leefstijlfactoren: roken, alcoholgebruik, drugsgebruik, stress, overgewicht of ondergewicht kunnen een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Lees hier 5 praktische tips om zwanger te worden.

Om de oorzaak van je onvruchtbaarheid te achterhalen, moet je een vruchtbaarheidsonderzoek ondergaan. Dit kan bestaan uit bloedonderzoek, echo's, sperma-analyse, hysterosalpingografie (HSG) of laparoscopie. Afhankelijk van de resultaten kan je arts je adviseren over de meest geschikte behandeling voor jou.

Wat zijn de soorten fertiliteitsbehandelingen?

Er zijn verschillende soorten fertiliteitsbehandelingen die variëren in complexiteit, kosten en slagingskansen. Vaak moet je eerst één optie doorlopen voor je aan de volgende kunt beginnen. De meest voorkomende zijn:

Medicatie

Medicijnen reguleren hormoonspiegels en stimuleren ovulatie of spermaproductie. Ze worden oraal of via injectie toegediend, zoals clomifeencitraat en metformine.


Kunstmatige inseminatie (KI)

Hierbij wordt sperma direct in de baarmoeder gebracht tijdens de ovulatie. Dit verbetert de bevruchtingskans bij lage spermakwaliteit of cervicale issues.


In-vitrofertilisatie (IVF)

Eicellen worden buiten het lichaam bevrucht en embryo's teruggeplaatst. Effectief bij geblokkeerde eileiders of ernstige mannelijke onvruchtbaarheid. Lees hier het artikel waar andere koppels vertellen over hun IVF-traject.


Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Dit is een variant van IVF waarbij één enkele zaadcel rechtstreeks in één eicel wordt geïnjecteerd. Dit is nuttig als er sprake is van zeer lage spermakwaliteit of -kwantiteit, of als eerdere IVF-pogingen zijn
mislukt.


Pre-implantatie genetische diagnose (PGD) of screening (PGS)

Embryo's via IVF of ICSI worden getest op genetische afwijkingen. Verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap bij erfelijke risico's.

Eicel- of spermadonatie

Optie bij onmogelijkheid om eigen geslachtscellen te gebruiken. Donorcellen worden via KI, IVF of ICSI gebruikt.


Draagmoederschap

Dit is een optie voor paren die geen eigen baarmoeder hebben of kunnen gebruiken, of die een hoog risico lopen op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap. Een draagmoeder draagt het embryo.


Wat is de juiste fertiliteitsbehandeling voor jou?

De keuze van de juiste fertiliteitsbehandeling hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De oorzaak en de ernst van je onvruchtbaarheid
  • Je leeftijd en je algemene gezondheid
  • Je persoonlijke voorkeuren en waarden
  • Je financiële situatie en je verzekeringsdekking
  • De beschikbaarheid en de kwaliteit van de fertiliteitsklinieken in je omgeving

Het is essentieel om je goed te informeren over elke behandeling. Overweeg de voordelen, risico's en slaagkansen. Vraag advies aan je arts, partner, familie en vrienden. Ook kun je ervaringen van anderen raadplegen. Uiteindelijk neem je samen met een vertrouwde arts een besluit. Behandelingen aanvragen
op eigen initiatief is niet mogelijk.

We wensen je veel succes en geluk toe op je vruchtbaarheidsreis! 💕

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…