Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.
De internationale dag voor personen met een handicap is een hart onder de riem voor meer dan 15 procent van de wereldbevolking. En tot op vandaag is zo’n dag meer dan nodig. Mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking zijn anno 2020 nog steeds niet vanzelfsprekend, ondanks het feit dat ze zo’n groot deel van onze samenleving uitmaken.
Want ondanks hun handicap nemen mensen met een handicap wel degelijk deel aan het dagelijkse leven. Ook zij hebben een plaatsje in onze maatschappij. Ook zij studeren, werken, sporten en leiden een zelfstandig leven, net zoals mensen zonder beperking dat doen.
Maar een handicap is niet altijd overduidelijk. Zelfs lichamelijke aandoeningen zijn soms subtiel. Dat zorgt soms voor vreemde blikken van buitenaf. In het beste geval bieden familie, vrienden en buren goede zorgen en ondersteuning. Denk bijvoorbeeld maar aan noodzakelijke verplaatsingen voor medische behandelingen of de aanpassing van de leefomgeving. Maar onbegrip kan in het slechtste geval ook tot een complete uitsluiting leiden.
Bovenop dat hardnekkig stigma heeft een handicap uiteraard lichamelijke of psychische gevolgen. En da’s voor kinderen niet anders. Dagelijks ondervinden ze moeilijkheden in hun activiteiten. Een verminderde mobiliteit of leervermogen en bemoeilijkte lichaamsverzorging zijn daar maar een paar van.
Om hen met de beste zorgen te omringen hebben kinderen in Vlaanderen daarom recht op een Groeipakket met toeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. In Wallonië en Brussel blijven ze spreken over een toeslag voor kinderen met een aandoening.
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.