Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

enfant né
  • Home
  • Kindje geboren

Mijn kindje is geboren, wat breng ik in orde?

Proficiat met de geboorte van jouw kleintje! Koester dat pril ouderschap, het is een tijd om nooit meer te vergeten. Jouw focus moet nu gaan naar het zorgen voor jouw baby. Daarom vind jij hier een handige checklist zodat je niets vergeet en geen enkel voordeel mist.

administratie na de geboorte

Welke administratie breng ik in orde?

1. Vraag je startbedrag aan

Als jouw spruit geboren is, heb jij recht op het startbedrag van € 1.238,78. Deze eenmalige premie is een handig financieel duwtje in de rug. Je startbedrag vraag je in enkele minuten aan. Daarna ontvang je automatisch de bijdragen van het Groeipakket


2. Schrijf je kindje in bij de burgerlijke stand

Registreer jouw kindje binnen de 15 dagen bij de burgerlijke stand van je gemeente. Hiervoor heb je volgende documenten nodig:

  • identiteitskaart van beide ouders
  • geboorteattest van je baby (dit krijg je van de verloskundige)
  • Indien van toepassing: de huwelijksakte (als je getrouwd bent) of de akte van erkenning (als je niet getrouwd bent). Als je voor de geboorte het vaderschap of co-ouderschap nog niet hebt laten vaststellen, kun je bij de geboorteaangifte ook de afstamming van de vader of co-ouder laten vaststellen. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om het kind direct in het ziekenhuis aan te geven. 
Goed om te weten: plannen om naar het buitenland te gaan? Dan heb je een kids-ID nodig. Ook dit vraag je aan bij de burgerlijke stand van jouw gemeente.

3. Sluit je kindje aan bij je ziekenfonds

Het is belangrijk dat je je kind zo snel mogelijk inschrijft bij je ziekenfonds. Dan brengen zij alles in orde voor de ziekteverzekering. Hiervoor heb je het uittreksel van de geboorteakte nodig dat je kreeg van de burgerlijke stand. Nadien krijg je een ISI-kaart voor je kindje. Die gebruik je bij elk doktersbezoek en de apotheek. 


4. Breng je hospitalisatieverzekering in orde

Breng jouw verzekeraar op de hoogte dat je een kindje erbij hebt, dan kan deze ook mee verzekerd worden. Jouw verzekeraar doet het nodige. Stel dat je kindje toch in het ziekenhuis moet verblijven, dan kan je zo hoge hospitalisatiekosten vermijden.

wie moet het heuglijke nieuws weten ?

Wie breng ik op de hoogte?

  • Je werkgever
    Laat je werkgever weten dat je bevallen bent. Of je nu werknemer of zelfstandige bent, je hebt sowieso recht op moederschapsrust. Ook borstvoedingsverlof of tijdskrediet is een optie.

  • De kinderopvang
    Ook is het raadzaam om de kinderopvang of crèche een kaartje te sturen, te mailen of te bellen. Zo weten zij dat jullie kleintje gearriveerd is! Lees hier meer over de kosten van de kinderopvang.

  • Je kraamhulp 
    Verwittig je dienst kraamzorg, zo nemen zij jou op in de planning. Ontdek hier wat kraamhulp voor jullie kan betekenen. 

  • Je vroedvrouw
    Zij bieden essentiële ondersteuning in de eerste dagen na de geboorte en helpen bij het opstarten van de borstvoeding.

  • Kind & Gezin 
    Een essentiële stap voor de opvolging van de ontwikkeling van je kindje. Zij bieden ondersteuning en advies gedurende de eerste levensjaren van het kind.

  • De geboortewinkel
    Een snel telefoontje naar de geboortewinkel opent je geboortelijst. Zo weten vrienden en familie welke cadeaus het meest welkom zijn.

  • De drukker 
    Bel je drukker om de laatste informatie te finaliseren op het geboortekaartje. Zo weten je vrienden en familie tijdig van jullie nieuw gezinnetje! Vermeld ook zeker hoe of wanneer je klaar bent om bezoek te ontvangen. Jij moet nog herstellen van de bevalling dus zelfzorg is belangrijk. 

Ook interessant voor jou

Het 4de trimester van de zwangerschap: een onvermijdelijke periode voor het lichaam van de moeder

Tijdens deze periode moet je leren leven met een nieuw lid van het gezin, maar ook met het feit dat je lichaam bepaalde veranderingen heeft ondergaan. We lijsten even op wat je kan verwachten.
Lees hier
Ouderschapsverlof: alles wat je hierover moet weten

Ouderschapsverlof: alles wat je hierover moet weten

Ouderschapsverlof is bedoeld om tijd door te brengen met je kinderen zonder je werk te verliezen. In deze blog duiken we dieper in wat ouderschapsverlof inhoudt, wie er recht op heeft, hoe lang het duurt, en hoe je het kunt aanvragen.
Lees hier

Een huilbaby; hoe blijf ik zelf overeind?

Een ‘moeilijke’ baby hebben is emotioneel en fysiek serieus belastend. Hieronder een strategie om toch overeind te blijven. In deze blog krijg je een strategie om overeind te blijven met een ‘moeilijke’ baby.
Lees hier

heb je Nog concrete vragen over je Groeipakket?

Top