Zwangerschap
Wanneer doe je een echo tijdens je zwangerschap?
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Zwanger zijn, dat is heerlijk en vermoeiend tegelijk. Je hebt ook vaak honger, of toch “goesting” om die misselijkheid weg te eten. Sommige vrouwen ontwikkelen zelfs een bizarre trek in dingen die eigenlijk niet eetbaar zijn. Dat heet “pica”. Als je daar last van hebt, raden we aan om erover te praten met je huisarts of gynaecoloog.
Hieronder lijsten we alvast enkele gangbare voedingsmiddelen op die vaak voor twijfel zorgen. Want dat toastje met gerookte zalm en zure room, mag dat eigenlijk wel nog?
Opgelet: wij zijn geen diëtisten of voedingsspecialisten. Ga te rade bij je arts als je twijfelt of als je een bepaald dieet volgt.
Opletten voor Toxoplasma Gondii
Dit is een parasiet die tijdens je zwangerschap voor ernstige complicaties kan zorgen. Op “toxoplasmose” word je getest, het kan zijn dat je immuun bent en hier dus geen rekening mee moet houden. Het voordeel is dat je dan heel wat meer mag eten, het nadeel is dat je dan geen excuus hebt om de kattenbak niet zelf uit te kuisen 😉
UZ Leuven legt het allemaal netjes uitHelaas, door de manier van bereiden is droge worst zoals chorizo, salami en cervelaat meestal niet verhit tot meer dan 70° Celcius. Daardoor hebben bacteriën zoals listeria en toxoplasma gondii meer kans om te overleven.
Het advies? Beter niet.
Ook dit product werd niet voldoende verhit. Rechtstreeks uit de verpakking mag je het dus niet eten. Je kunt het echter wel zelf bacterie-arm maken. Een ovenschotel met pasta en gerookte zalm? Dat kan gerust, als die zalm mee de oven ingaat en minstens 15 seconden de 72 graden bereikt.
Het advies? Eerst even verhitten.
Ook hier is het bereidingsproces van belang. Controleer op het etiket of er geen rauwe eieren of ongepasteuriseerde melkproducten inzitten. Maak je niet te veel zorgen: de meeste potjes uit de supermarkt hebben een lange houdbaarheidsdatum en werken dus niet met deze producten. Wil je 100% veilig spelen? Maak je kip-curry dan gewoon zelf! Je vindt tal van recepten op het internet.
Het advies? Verkies (helaas) de voorverpakte supermarktpotjes boven de verse versie van de slager. Of maak je beleg helemaal zelf.
Hier geldt hetzelfde advies als in de paragraaf hierboven, alleen maak je deze dus beter niet vers. Of toch niet op topchefniveau. De meeste krabsla uit de winkel bevat immers geen krab, maar surimi. Hierover vertellen we verderop meer in deze blog.
Het advies? Supermarktpotjes kunnen hier prima. Controleer even het label met de ingrediënten.
Jammer van de ongetwijfeld heerlijke sushi die je zou willen bestellen. Hier geldt echter hetzelfde advies als met alcohol: probeer het alsjeblieft te laten. De risico’s zijn groter dan de voordelen. Dus gooi desnoods – heiligschennis! – die sashimi even in de pan. Of laat je inspireren door overheerlijke recepten met vis die je wel veilig kunt eten.
Het advies? Even doorbijten. Niet in de rauwe vis, natuurlijk. Die moet je eerst stevig verhitten.
Dat is logisch. Het kleine leven in jou heeft natuurlijk ook ijzer nodig en haalt dat… tjah, uit jou. Toch raden we niet aan om rood vlees te eten. We geven hetzelfde advies als bij rauwe vis: probeer het te laten. Een trucje om deze specifieke “goesting” te doen verdwijnen is noten eten en groene groenten. Niet helemaal hetzelfde als een steak bleu chaud, maar het kan de zin in rauw vlees wel verminderen.
Het advies? Vervang saignant door bien cuit. Een goede (thuis)kok zal je heus geen taaie schoenzool voorschotelen.
Dol op scampi diabolique of liever met look? Goed nieuws: het kan allebei. Zorg er gewoon voor dat ze voldoende hitte kregen en goed doorgekookt zijn. Laat je stoofpotje een paar minuten langer pruttelen dan normaal om zonder schuldgevoel te kunnen smullen.
Het advies? Gekookt of doorbakken vormt scampi geen enkel probleem.
Wie de stukken hierboven gelezen heeft, kan het antwoord vast al raden: rauw vlees wordt afgeraden. Je kunt deze lekkernij dus beter laten staan en vervangen door bijvoorbeeld gekookte schouderham. Of zoek heerlijke recepten waarin de ham voldoende verhit wordt om de listeria-bacterie te doden. Wist je trouwens dat deze ham heerlijk krokant wordt in de oven? Jeroen Meus legt hier uit hoe je dat doet.
Het advies? Ook hier is verhitten noodzakelijk.
Surimi is gemaakt van witvis en werd tijdens het maakproces voldoende verhit. Controleer even het etiket, daar kun je zien of het hoofdingrediënt effectief gekookte witvis is en of er niet te veel artificiële smaakmiddelen aan toegevoegd zijn.
Het advies? Surimi mag!
Jazeker! Dit raden alle specialisten aan. We zetten het hier nog eens apart op de lijst omdat we willen benadrukken dat vis een zeer nuttig voedingsmiddel is als je zwanger bent. Tenzij je allergisch bent, natuurlijk.
Het advies? Verhit de vis voldoende en laat het smaken!
Bij vis en vlees is één ding zeer belangrijk: is het voldoende verhit? Werd het goed gekookt, gebakken, gestoomd…? Dan kun je er met een gerust hart van eten. Let op voor rauwe dierlijke producten. Bij twijfel: vraag raad aan je arts, gynaecoloog of vroedvrouw. En vertrouw op je aanzwellende buikgevoel. Jij beslist wat er op je bord terechtkomt.
Zwangerschap
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek alles over de 20-weken echo tijdens de zwangerschap. Lees nu onze uitgebreide gids voor aanstaande ouders en krijg antwoorden op al je vragen over de morfologische echo.
Lees meer