Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
We hebben voor jou enkele manieren opgelijst, van oude manieren tot moderne wetenschap, waarmee je het geslacht te voorspellen. We onderzoeken de Chinese kalender, de Nub-theorie en nog veel meer.
*Omdat we het hier hebben over biologisch geslacht, drukken we ons nogal binair uit: jongen of meisje. We zijn er ons van bewust dat gender een spectrum is en een boeiend onderwerp voor een volgende blog.
De Chinese geslachtskalender is een van de oudste methoden voor geslachtsvoorspelling. Het is een traditioneel hulpmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt. De kalender combineert de leeftijd van de moeder en de maand van conceptie. Het resultaat zou het geslacht van de baby moeten onthullen. Maar is het echt zo eenvoudig?
De Chinese geslachtskalender is gebaseerd op de Chinese maankalender. Het houdt rekening met de leeftijd van de moeder op het moment van conceptie en de maand waarin de baby is verwekt. Het resultaat is een voorspelling: een jongen of een meisje. Maar zoals bij elke voorspelling, is er altijd ruimte voor fouten.
Er zijn veel mythen rond de Chinese geslachtskalender. Sommigen beweren dat het een nauwkeurigheid van 90% heeft, terwijl anderen het als een leuk gokspel beschouwen. De waarheid is dat, hoewel het een interessante methode is, het niet wetenschappelijk bewezen is. Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele voorspellingsmethode 100% nauwkeurig is.
De nub is een klein uitsteeksel tussen de benen van je baby, ook wel de "nub" genoemd in het Engels. Dit bobbeltje ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap, rond 6 tot 7 weken na de bevruchting.
In het begin zien de nubs van jongens en meisjes er hetzelfde uit. Vanaf 11 weken begint de nub zich te ontwikkelen tot een penis bij jongens of een clitoris met schaamlippen bij meisjes. Op de echo kun je dit zien door de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat te bekijken.
Bij de nub-theorie kijk je naar de hoek van de nub:
De nub-theorie is geen garantie, maar veel ouders vinden het een leuke manier om alvast een idee te krijgen. Dus, als je nieuwsgierig bent en niet kunt wachten tot de 20-wekenecho, probeer dan de nub-theorie!
Genetische tests, zoals NIPT, kunnen het geslacht van de baby al vroeg voorspellen. Deze tests kunnen al vanaf de 10e week van de zwangerschap worden uitgevoerd.
Het is belangrijk om te weten dat deze tests voornamelijk bedoeld zijn om genetische aandoeningen op te sporen. Het geslacht van de baby is slechts een bijkomend detail. Je kan meer lezen over deze test via deze blogpost.
Laat je je liever verrassen bij de geboorte? Of ben je er nog niet helemaal uit? Hieronder kan je een lijstje vinden van de voordelen als je het geslacht wel weet op voorhand:
Een groot en vanzelfsprekend voordeel van het geslacht van je baby te kennen vóór zijn geboorte: je kiest gemakkelijker een voornaam. Wil je het geslacht van je kindje écht nog niet weten? Kies dan je favoriete jongens- én meisjesnaam. Of ga voor een toffe naam die even charmant klinkt voor een zoontje én een dochtertje (genderneutraal). Denk maar aan Kim, Robin, Sam of Nick.
Je kan beter fantaseren over je nieuwe gezinssituatie.Je ziet het al helemaal voor je: idyllische gezinssituaties met je zoontje… of dochtertje. Dat maakt het ouderschap plots concreter – een fijn gevoel. Veel ouders beginnen dan luidop te dromen en bereiden zich ook praktisch voor op het ouderschap. Ze maken bijvoorbeeld werk van een kinderkamer, kijken uit naar een eersteklas dagopvang of brainstormen over de school.
Je kan de kleding al kiezen.Wil je het geslacht van je kindje niet weten? En wil je vermijden dat je dochtertje blauwe overalls en je zoontje zomerse rokjes krijgt? Dan vind je gelukkig ook mooie kleertjes in neutrale kleuren – zoals groen, geel en rood.
Net zoals bij kleding worden bepaalde decoraties geassocieerd met meisjes, en andere met jongens. Denk maar aan prinsessen en auto’s. Versier de kinderkamer in een neutraal thema dat prima past bij meisjes én jongens, als je het geslacht niet wil weten.
Iedereen is dol op verrassingen. Jij vindt het misschien spannend om het geslacht van je kindje pas op de geboortedag te ontdekken. Het is ook fijn om de reacties te zien van je vrienden en familie die het dan pas te weten komen. Misschien sluiten ze een weddenschap af? Of raden ze volop naar de naam van je baby? Bovendien voorkom je een op-en-top roze meisjeskleerkast als je al hebt verklapt dat je een meisje verwacht. Of een verzameling speelgoedauto’s als je er geen geheim van maakt dat je een zoontje krijgt. Want je weet: sommige gewoonten leren we nooit af.
Ben je ouder? Of verwacht je je eerste kindje? Het gezinsleven is best duur. Maak je je soms zorgen over je budget? Neem dan zeker contact op. Infino neemt je persoonlijke dossier onder de loep. Zo kom je te weten op welke premies je recht hebt.
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.