Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

De gynaecoloog en je zwangerschap: alles wat je moet weten

Laten we eerlijk zijn, een bezoek aan de gynaecoloog is zelden een leuke uitstap. Het is echter belangrijk dat vrouwen regelmatig door een gynaecoloog worden gevolgd en dat is zeker het geval tijdens de zwangerschap. Daarom is de keuze van jouw gynaecoloog van essentieel belang om deze afspraken op een aangename manier te beleven. Wij delen graag enkele tips om de perfecte gynaecoloog te vinden!

Waarom moet je je laten opvolgen door een gynaecoloog? 

De gynaecoloog blijft de meest "complete" arts om een zwangerschap te volgen. Als je zwangerschap echter geen risico's inhoudt, kan je ervoor kiezen om je te laten bijstaan door je huisarts of een verloskundige. Voor meer informatie over wat een vroedvrouw tijdens je zwangerschap voor je kan betekenen, lees je best ons artikel over dit onderwerp

Wat doet de gynaecoloog tijdens de zwangerschapscontrole? 

Je gynaecoloog volgt de evolutie van je zwangerschap. Dit omvat het volgende: toezicht op je algemene gezondheid, maar ook op de evolutie van je baby. Hij/zij is er om te controleren of alles goed gaat en om eventuele complicaties zo snel mogelijk te verhelpen. 

Op welke momenten van de zwangerschap moet ik naar de gynaecoloog?  

Eerste afspraak

Je zal worden uitgenodigd voor je eerste prenatale consultatie bij de gynaecoloog nadat je zwangerschap door bloedonderzoek wordt bevestigd. Deze consultatie vindt gewoonlijk plaats tussen de 8ste en 12de week van je zwangerschap. Tijdens deze raadpleging wordt je volledige gezondheid in kaart gebracht om je algemene gezondheidstoestand te controleren en eventuele risicofactoren uit te sluiten. 

Eerste echografie

De eerste echografie vindt gewoonlijk rond de 12de week van de zwangerschap plaats. Hiermee kan de innesteling van het embryo worden gecontroleerd en kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden uitgesloten. Bovendien zal er een datum op de zwangerschap worden geplakt en kan de gynaecoloog controleren hoeveel embryo’s zijn ingenesteld. Afhankelijk van je eerste prenatale bezoek, kunnen deze 2 afspraken op hetzelfde moment plaatsvinden. 

De groei-echo

In het 2de trimester, meer bepaald rond de 22ste week van je zwangerschap, zal een grondige echografie worden uitgevoerd. Deze echografie wordt een “morfologische echo” of “groei-echo” genoemd, omdat de gynaecoloog je baby volledig zal onderzoeken: functie en grootte van de organen, opsporing van eventuele misvormingen, ligging, enz. En als je baby meewerkt, kom je er misschien ook achter of het een jongen of een meisje is! 

Meer over de groei-echo of morfologische echo


Derde echografie

Rond de 32ste week van de zwangerschap krijg je een laatste echografie om de gezondheid van je baby op te volgen voor je bevalling. 

Slechts 3 echo's?

Voor een zwangerschap zonder risico’s waarbij alles goed gaat, worden slechts 3 echo's gepland. Je arts kan echter een kleinere echo doen tijdens de andere afspraken, zodat je een klein “souvenir” hebt van je baby. 

Daarnaast, en helaas, zal je gynaecoloog op regelmatige tijdstippen een echo doen als er een complicatie optreedt of als er bepaalde risicofactoren gepaard gaan met je zwangerschap. 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap? Aarzel niet om onze artikels over dit onderwerp te lezen in onze blog, rubriek zwangerschap

Hoe kies je een gynaecoloog? 

Om alle voorgaande redenen, heb je besloten om je tijdens je zwangerschap te laten bijstaan door een gynaecoloog. 

  1. Had je reeds vóór je zwangerschap een regelmatige follow-up en was er reeds sprake van een vertrouwensband tussen jezelf en je gynaecoloog? Aarzel niet om contact op te nemen met deze persoon! Want voor een serene zwangerschap en een bevalling in optimale omstandigheden, is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je gynaecoloog.  
  2. Heb je nog geen gynaecoloog of wil je je tijdens je zwangerschap laten bijstaan door een andere gynaecoloog? Wij hebben enkele voorbeeldvragen opgesomd voor jou, zodat jij de beste keuze kunt maken! 

Vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van je keuze 

  • Wil je worden bijgestaan door een man of een vrouw?
  • Organiseert hij/zij enkel consultaties in het ziekenhuis of ook in zijn/haar privépraktijk?
  • Is het een gynaecoloog die nog steeds bevallingen doet? (Sommige gynaecologen kiezen er namelijk voor om enkel nog te werken vanuit hun privépraktijk en niet in het ziekenhuis. Bijgevolg zullen ze je niet bijstaan tijdens de bevalling in het ziekenhuis)
  • Doet hij/zij meestal aan natuurlijke bevallingen (als dat je keuze/wens is)?
  • In welk ziekenhuis werkt de gynaecoloog (als je wilt bevallen in een ziekenhuis natuurlijk)? Idealiter woon je niet te ver van de plaats waar je wilt bevallen, maar dat is een zeer persoonlijke zaak en het staat je vrij om deze beslissing te maken. 
  • Heb je goede feedback gehad over de opvolging van deze persoon? Of werd hij/zij je aanbevolen door een vertrouwenspersoon? 
Prime de naissance bébé
Prime de naissance 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Studenten

Herexamens; thuis voor de buis

Juli staat typisch bol van vakantieplannen. Alleen durven tegenvallende studieresultaten die vaak hypothekeren. Een tweede zit gepaard met je vakantieveto houden je student thuis. Verdiend? Misschien. Terecht? Hmmm…

Studenten

Examenstress in huis

Ook als ouder is de examenperiode een stresserende bedoening. Papa en mama leven heel hard mee, maar de wil om te helpen wordt niet altijd even goed onthaald.

Studenten

Vakantiejob overgangsmaatregel tem aug 2019

Van een beetje initiatief is niemand ooit slechter geworden? Je student die met een vakantiejob thuiskomt kan je alleen maar toejuichen. Maar hoe zat dat ook alweer met die kinderbijslag?

Top