Laten we eerlijk zijn, een bezoek aan de gynaecoloog is zelden een leuke uitstap. Het is echter belangrijk dat vrouwen regelmatig door een gynaecoloog worden gevolgd en dat is zeker het geval tijdens de zwangerschap. Daarom is de keuze van jouw gynaecoloog van essentieel belang om deze afspraken op een aangename manier te beleven. Wij delen graag enkele tips om de perfecte gynaecoloog te vinden!
Waarom moet je je laten opvolgen door een gynaecoloog?
De gynaecoloog blijft de meest "complete" arts om een zwangerschap te volgen. Als je zwangerschap echter geen risico's inhoudt, kan je ervoor kiezen om je te laten bijstaan door je huisarts of een verloskundige. Voor meer informatie over wat een vroedvrouw tijdens je zwangerschap voor je kan betekenen, lees je best ons artikel over dit onderwerp.
Wat doet de gynaecoloog tijdens de zwangerschapscontrole?
Je gynaecoloog volgt de evolutie van je zwangerschap. Dit omvat het volgende: toezicht op je algemene gezondheid, maar ook op de evolutie van je baby. Hij/zij is er om te controleren of alles goed gaat en om eventuele complicaties zo snel mogelijk te verhelpen.
Op welke momenten van de zwangerschap moet ik naar de gynaecoloog?
Eerste afspraak
Je zal worden uitgenodigd voor je eerste prenatale consultatie bij de gynaecoloog nadat je zwangerschap door bloedonderzoek wordt bevestigd. Deze consultatie vindt gewoonlijk plaats tussen de 8ste en 12de week van je zwangerschap. Tijdens deze raadpleging wordt je volledige gezondheid in kaart gebracht om je algemene gezondheidstoestand te controleren en eventuele risicofactoren uit te sluiten.
Eerste echografie
De eerste echografie vindt gewoonlijk rond de 12de week van de zwangerschap plaats. Hiermee kan de innesteling van het embryo worden gecontroleerd en kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden uitgesloten. Bovendien zal er een datum op de zwangerschap worden geplakt en kan de gynaecoloog controleren hoeveel embryo’s zijn ingenesteld. Afhankelijk van je eerste prenatale bezoek, kunnen deze 2 afspraken op hetzelfde moment plaatsvinden.
De groei-echo
In het 2de trimester, meer bepaald rond de 22ste week van je zwangerschap, zal een grondige echografie worden uitgevoerd. Deze echografie wordt een “morfologische echo” of “groei-echo” genoemd, omdat de gynaecoloog je baby volledig zal onderzoeken: functie en grootte van de organen, opsporing van eventuele misvormingen, ligging, enz. En als je baby meewerkt, kom je er misschien ook achter of het een jongen of een meisje is!
Meer over de groei-echo of morfologische echo
Derde echografie
Rond de 32ste week van de zwangerschap krijg je een laatste echografie om de gezondheid van je baby op te volgen voor je bevalling.
Slechts 3 echo's?
Voor een zwangerschap zonder risico’s waarbij alles goed gaat, worden slechts 3 echo's gepland. Je arts kan echter een kleinere echo doen tijdens de andere afspraken, zodat je een klein “souvenir” hebt van je baby.
Daarnaast, en helaas, zal je gynaecoloog op regelmatige tijdstippen een echo doen als er een complicatie optreedt of als er bepaalde risicofactoren gepaard gaan met je zwangerschap.
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap? Aarzel niet om onze artikels over dit onderwerp te lezen in onze blog, rubriek zwangerschap!