Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Vroedvrouwen en doula's zijn er voor de toekomstige moeders

Iedere aanstaande moeder, of ze al eerder zwanger was of niet, heeft de mogelijkheid om te genieten van begeleiding tijdens haar zwangerschap. Een groot aantal professionals die gespecialiseerd zijn op het gebied van het moederschap staan voor je klaar, of het nu gaat om de voorbereiding van de bevalling, het geven van borstvoeding, het verlichten van bepaalde zwangerschapskwaaltjes, het nemen van bloedafnames of talrijke andere zaken. Dus waarom zou je geen beroep doen op deze mensen?

De vroedvrouw 

Een vroedvrouw is een gezondheidswerker die klaarstaat om vrouwen te ondersteunen tijdens de zwangerschap, bij de perinatale zorg en het ouderschap. Hij/zij (want ja, steeds meer mannen worden verloskundige) staat in voor je medische follow-up maar geeft je ook het nodige advies.

Wat is de rol van een vroedvrouw?  

Een van de belangrijkste taken van een verloskundige is het medisch toezicht tijdens de zwangerschap, maar hij/zij verleent ook steun aan aanstaande moeders. Vroedvrouwen zijn er om vragen van medische aard te beantwoorden (over de zwangerschap en de baby), maar ook om je tips te geven, zodat je alles uit je zwangerschap kan halen en bepaalde kwaaltjes kan verlichten. 

Wist je dat? Je kan ook een afspraak maken bij je verloskundige als je een kinderwens hebt voor een preconceptiebezoek. 

Prenataal

Medische follow-up

Tijdens de zwangerschap, kan je je laten begeleiden door je gynaecoloog. De vroedvrouw is echter ook bevoegd om je zwangerschap op te volgen en de volgende onderzoeken uit te voeren: bloedonderzoek, urineonderzoek, monitoring, voorschrijven van medicatie, echografieën, enz. Indien nodig zal hij/zij je doorverwijzen naar een andere professional die je begeleiding kan overnemen als er zich een specifiek probleem stelt of een specifieke situatie optreedt. 

Voorbereiding van de geboorte

Afhankelijk van hun specialisatie bieden vroedvrouwen verschillende cursussen ter voorbereiding van de bevalling en andere diensten aan. Je vroedvrouw kan je bijvoorbeeld een borstvoedingscursus geven zodat je goed geïnformeerd bent voor de grote dag, hij/zij kan je ademhalingstechnieken aanleren zodat je je weeën leert beheersen en hij/zij geeft je de nodige uitleg voor het persen. Sommige vroedvrouwen bieden ook massages, hypnosesessies, voetreflexologie, enz. aan.

verloskundige specialist

Ben je op zoek naar een verloskundige specialist? 

Aarzel niet om de website van onze partner, de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, te bezoeken. Je vindt er een overzicht van alle vroedvrouwen van België, met vermelding van hun specialiteit(en). 

Ik vind mijn vroedvrouw!

Tijdens de bevalling 

Tijdens de bevalling is er altijd een vroedvrouw aanwezig, of je nu in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis bevalt. Hij/zij is degene die het verloop van je bevalling volgt, die je baby ter wereld kan brengen of die de gynaecoloog assisteert. Als je baby geboren is, zal de vroedvrouw ook de eerste zorg verstrekken.

Postnataal 

Medische follow-up

De vroedvrouw is verantwoordelijk voor je postnatale zorg, alsook voor de verzorging van je baby en de registratie van zijn/haar gewichtstoename. 

Adviserende rol

Word je voor het eerst moeder, voel je je verloren of ben je radeloos over het gedrag van je baby? Geen probleem! Je verloskundige fungeert ook als adviseur. Hij/zij zal je een advies en tips kunnen geven of je doorverwijzen naar een specialist, afhankelijk van je behoeften. Heb je hulp nodig bij de borstvoeding, heb je vragen over het voeden van je baby of over opvoeden? Vertel het hem/haar! 

Doula 

Een doula is een persoon die een speciale opleiding heeft genoten om (aanstaande) ouders te begeleiden en te ondersteunen tijdens de zwangerschap en ook tijdens de postnatale periode.
Wij zullen hier uitsluitend in vrouwelijke termen spreken, omdat dit beroep momenteel voornamelijk door vrouwen wordt uitgeoefend. 

Wat is de rol van een doula? 

In tegenstelling tot vroedvrouwen, heeft een doula geen medische functie. De doula kan de aanstaande moeder echter wel bijstaan naast de medische follow-up bij gynaecologen en vroedvrouwen. 

Een doula biedt namelijk zowel fysieke, psychologische als emotionele steun. Ze is er om de aanstaande moeder te helpen en te begeleiden, maar ze is er ook voor de co-ouder. Ze kan alle vragen van de ouders beantwoorden, maar ook helpen met het huishouden. Als je dat wil kan je doula je ook begeleiden tijdens je bevalling. 

Prenataal 

Op eender welk moment tijdens je zwangerschap kan je ervoor kiezen om contact op te nemen met een doula. Of het nu is om vragen te stellen over je zwangerschap en/of bevalling, om je nog beter voor te bereiden op dit moment of om advies te krijgen over bepaalde onderwerpen.

De doula kan je dus helpen bij talrijke vragen/problemen, bijvoorbeeld: 

  • vragen over borstvoeding,
  • de voorbereiding van je geboorteplan, 
  • het aanreiken van tools om je lichamelijke kwaaltjes te verlichten, met specifieke massages voor zwangere vrouwen,
  • om al je vragen te beantwoorden over je zwangerschap en de bijhorende veranderingen, de baby en de relatie die je nu al met hem/haar kan opbouwen... 
  • en talrijke andere dingen die je rechtstreeks met de doula van jouw keuze kan bespreken.

Ze kan ook de vragen van de vader of de co-ouder beantwoorden en hem/haar gebaren en handelingen tonen (zoals massages of andere) om de kwaaltjes van de aanstaande moeder te verlichten. 

Het is vooral belangrijk om een persoon te vinden die je kan vertrouwen en waarmee je in alle vrijheid kan praten. 

Tijdens de bevalling 

De doula kan je ook de nodige steun bieden die je nodig hebt tijdens je bevalling, naast je partner. Het is echter belangrijk om bij de kraamkliniek waar je wilt bevallen na te vragen of je doula daadwerkelijk in de verloskamer aanwezig mag zijn. 

Waar de vader of co-ouder soms, tijdens de bevalling, vergeet hoe hij/zij de moeder kan helpen om haar kind ter wereld te brengen, kan de doula de meer 'technische' ondersteuning bieden of er gewoon zijn zodat de moeder twee schouders heeft om op te leunen (nu ja, eerder een tweede paar handen tijdens het persen). 

Postnataal 

Ook na de geboorte van je baby, kan een doula je nog helpen! In feite kan je doula je in de eerste maanden na de bevalling nog steeds de nodige steun bieden en je heel wat tips geven. Ze kan je helpen met de borstvoeding, maar ook, en vooral, met het vinden van de nodige antwoorden op al je vragen over het ouderschap. Ze kan ook gewoon een luisterend oor bieden bij eventuele twijfels die jullie als ouders hebben of zelfs voor eventuele problemen binnen jullie relatie nu jullie gezin is uitgebreid. 

Een doula vinden

Uiteindelijk kan elke aanstaande moeder zelf beslissen of zij al dan niet gebruik maakt van de diensten van deze professionals. Tijdens een zwangerschap wordt je medische situatie opgevolgd door je gynaecoloog. Maar, je kan er ook voor kiezen om een deel van deze follow-up toe te vertrouwen aan een verloskundige, die je extra ondersteuning kan bieden. En zelfs als je kiest voor begeleiding door een vroedvrouw, staat niets je in de weg om ook een doula in te schakelen, die je extra steun kan geven om al deze fysieke en psychologische veranderingen zo goed mogelijk te doorstaan.  

vroedvrouw/doula

Ben of ken je een vroedvrouw/doula?

Wij zorgen voor correcte en actuele informatie, begripvolle adviezen, online zelfbediening en toolkits, een vaste contactpersoon, een hart voor een duurzame toekomst… 

Alle info? Hiero!

Prime de naissance bébé
Prime de naissance 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Top