Opvoeden
AI voor ouders én kinderen
Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) ouders en kinderen ondersteunen, van zwangerschap tot opvoeding en studie? Hoe gebruik je het en vooral: waar moet je op letten?
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Tegenwoordig wordt AI "met de paplepel meegegeven", zoals men zegt. Je kunt ook al "in utero" rekenen op deze technologie. Er is immers AI voor kinderen van élke leeftijd. Wees gerust, we raden je niet aan om ChatGPT rechtstreeks gezondheidsadvies te vragen.
Parently is een leuke, interactieve app die je helpt herinneren aan een aantal praktische zaken. Deze werkt met ChatGPT, in een bijgestuurde versie. De makers leerden het taalmodel wat je wel of niet mag adviseren aan zwangere vrouwen.
Parently maakt de slapeloze uren ook een pak aangenamer dankzij de chatfunctie. De app weet het uiteraard niet beter dan je omgeving, dokters of familie. De chatbot is wel dag en nacht beschikbaar, en oordeelt niet.
Je kunt op het ludieke opvoedingsadvies rekenen tot je kind begint te puberen. Tjah, dan weet zelfs AI het ook niet meer, natuurlijk. ;-)
Het is een kwestie van tijd voor ongeveer alles op het internet "powered by AI" wordt. Voorlopig doen de klassieke zwangerschapsapps het nog steeds het beste. Onze tip? Pregnancy+, de app van Philips. Geen nachtelijke gesprekken, wel tips die gecheckt zijn door specialisten.
Pregnancy+ downloadenChatGPT is één van de vele "generatieve AI-systemen" die je breed kunt gebruiken. De meest bekende systemen zijn
Deze systemen hebben allemaal een gratis tool en kun je uitbreiden met een betalend abonnement.
Wees als ouder niet bang, experimenteer met deze (gratis) op AI gebaseerde systemen. Zodra je kind kan lezen en schrijven, kun je die kennis delen. Een opdracht aan AI geven (of prompt schrijven) wordt een belangrijke skill, bruh. ;-) Verderop in deze blog hebben we het nog even over de gevaren van AI.
Betalende systemen hebben ook als voordeel dat je al een aantal limieten kunt instellen. Geef AI steeds een duidelijke opdracht en neem deze niet zonder nadenken over. Vraag gerust aan bovenstaande systemen hoe een kind ze kan gebruiken.
Wij geven alvast enkele suggesties
Naast taal-generatie-modellen (waar het eindproduct talig is) kun je ook 'image generators' gebruiken. De bekendste zijn Midjourney en DALL-E. Deze zitten steeds vaker geïntegreerd in de taalmodellen.
Enkele suggesties
Ook op de middelbare school kun je AI inzetten om nog beter te studeren. Laat AI dat saaie hoofdstuk omzetten in een podcast. Zo kan je kind al sportend blokken. Vraag samenvattingen en proefexamens.
Leer je student dat AI geen huiswerk mag maken in hun plaats. Leerkrachten hebben immers ook steeds meer tools om dit soort plagiaat te onderscheppen. AI kan wel een goede studiebuddy zijn, als je weet hoe AI te gebruiken.
Ontdek samen wat AI is en wat het allemaal (niet) kan. Lees artikelen of een boek of bekijk een uiteenzetting. Het boek en de voorstelling over AI van Lieven Scheire zijn bijvoorbeeld absolute aanraders.
Als ouder is het waardevol om te begrijpen hoe AI werkt. Zo kun je je kind uitleggen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Blijf kritisch en leer je kind dat ook te zijn. AI is immers niet altijd correct en kan vooroordelen bevatten.
Tegelijkertijd biedt AI enorme voordelen. AI kan je helpen studeren, bespaart jou én je kind tijd en kan moeilijke leerstof helder verwoorden. Bovendien is het dag en nacht beschikbaar.
Benut deze voordelen. Onderzoek ze samen met je kind en leer bij. Veel plezier met je nieuwe digitale opvoedings-assistent!
Opvoeden
Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) ouders en kinderen ondersteunen, van zwangerschap tot opvoeding en studie? Hoe gebruik je het en vooral: waar moet je op letten?
Lees meer
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer