Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Een zorgenkindje: hoe ga je om met een ernstige ziekte of handicap?

Zorgenkindjes vragen speciale aandacht: ze lijden aan een ziekte of hebben een handicap. Daardoor ontwikkelen ze niet zoals andere kinderen van dezelfde leeftijd. En dat heeft een impact op hun lichamelijke, zintuiglijke en/of mentale groei. Soms krijgt een kind pas op latere leeftijd een ernstige ziekte. En de ouders? Die zitten vaak met de handen in het haar. Is jou dat overkomen? Dan staat Infino voor je klaar. Wij ondersteunen je met raad én daad – in elke situatie. 

De schok van de diagnose

Iedere ouder die slecht nieuws over zijn kindje krijgt, voelt zich verdrietig en hulpeloos. Een handicap of ernstige ziekte … dat verwacht je niet. De eerste schok brengt heftige emoties met zich mee: onbegrip, woede, schuldgevoelens … Bovendien vormen de ongepaste reacties van familie en vrienden die niet hetzelfde meemaken vaak een bron van frustratie. Onthou één ding: dit is niet jouw schuld én je bent niet alleen. Voor elke situatie bestaan er oplossingen – altijd! 

Grote gevolgen 

De opvoeding van een zorgenkindje brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. En de gevolgen voor je gezin zijn verpletterend:

  • De verzorging van je kindje vraagt eindeloos veel tijd en geduld. Een kind met een lichamelijke of mentale beperking is compleet afhankelijk van je hulp. 
  • Een ziek of gehandicapt kind brengt een pak uitdagingen met zich mee. Denk maar aan de opvolging van medicatie, voeding, doktersafspraken en veel meer. 
  • Je verlofdagen zijn niet meer vanzelfsprekend. Want is je zorgenkindje ziek? Dan reken je niet zomaar op een oma of tante die de complexe zorgtaken overneemt. 
  • Het sociale isolement is een zwaar onderschatte factor. Gezinsuitstappen en feestjes gaan plots allemaal aan je neus voorbij. 
  • Ook de vermoeidheid speelt ouders van een ziek of gehandicapt kind parten. 

Kortom: je leven staat op zijn kop. 

Accepteer alle hulp die je krijgt

Ons belangrijkste advies? Zoek hulp. Je bent niet de enige in deze moeilijke situatie. Veel andere ouders gingen je voor. Er staan groepen en verenigingen voor je klaar met de juiste hulp op maat. Die maken je leven iets gemakkelijker – het zal altijd moeilijk blijven. Schakel bijvoorbeeld hulp in voor je huishouden en boodschappen. Zo heb jij meer tijd voor je zorgenkindje én jezelf. Meer weten? Ga naar magentaproject.be. Laat je helpen! 

Sociale toeslag

Heeft je moeilijke gezinssituatie ook financiële gevolgen? Dan kom je in aanmerking voor een sociale premie. Die is berekend op basis van je bruto belastbaar inkomen. Je gezinsinkomen wordt bepaald uit je belastingaangifte van 2 jaar geleden. Hulp nodig? Infino pluist het allemaal voor je uit – van a tot z. 

 Meer weten? Lees alles over de sociale toeslag of neem contact op. Doen! 

Tip: vraag je EDC-kaart aan

Is je kind erkend door één van de onderstaande organisaties? Dan kun je die organisatie vragen om een EDC-kaart aan te vragen.
De European Disability Card geeft je heel wat voordelen bij sport, cultuur en vrije tijd in Europa. Je kunt met deze kaart rekenen op kortingen, gratis toegang, aangepaste voorzieningen, voorrang of vlottere toegang en/of aangepaste begeleiding.

Meer informatie over deze kaart

Wie kan deze kaart aanvragen?
  • FOD Sociale Zekerheid
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • Agence pour une Vie de Qualité (AViQ)
  • Service Personne Handicapée Autonomie Recherchée (Phare)
  • Dienststelle für Selbstbestimmtes Leben (DSL)
Neem contact op met je vertrouwde instelling om de kaart makkelijk, snel en gratis aan te vragen.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top