Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

Hoe we de vraag "en, wanneer komt er een kindje?" ontwijken

08 september 2023

Tips van een koppel dat deze vraag óók beu is

Disclaimer: Infino is niet verantwoordelijk voor eventuele zure reacties van de vraagstellers. We vonden deze getuigenis wel te mooi en te eerlijk om deze niet met jou te delen.  😉

Mijn partner en ik zijn al een tijdje samen. We houden van elkaar, we hebben een leuk huis, een lieve hond en een goede baan. We zijn gelukkig en tevreden met ons leven. Maar er is één ding dat ons steeds weer irriteert: de vraag "en, wanneer komt er een kindje?"

"We krijgen die vraag van familie, vrienden, collega's, buren, kennissen, vreemden... Het lijkt wel alsof iedereen verwacht dat we zo snel mogelijk aan de slag gaan met het krijgen van kinderen. Alsof dat het enige doel is van een relatie. Alsof dat het enige is wat ons nog ontbreekt.”

Een pijnlijke stilte

Soms barstte ik in tranen uit na deze vraag. Wat de vraagstellers niet weten, is dat we al een hele poos aan het proberen zijn. Het wil maar niet lukken. Kort na mijn miskraam was deze vraag een reden waardoor ik familiebijeenkomsten vermeed. Ik kon het gewoon niet meer aan.


We hebben toen ook besloten het fertiliteitstraject even op pauze te zetten en te genieten van onze vrijheid, onze rust, onze hobby's, onze reizen... We hebben nu even geen behoefte aan luiers, flesjes, speelgoed, crèches, scholen, huiswerk... We proberen blij te zijn met hoe ons leven op dit moment is.

De vreselijke vragen


● Je bent nu toch op de ideale leeftijd om aan kinderen te beginnen?
● Weet je wel wat je mist als je geen kinderen hebt?
● Zul je er later geen spijt van hebben als je geen kinderen hebt?
● Wie zorgt er dan voor je als je oud bent?
● Is het niet egoïstisch om geen kinderen te willen?
● Dit is toch het perfecte moment?

Dit maakt ons gek. We hebben de vragen al zo vaak proberen af te wimpelen, maar niemand lijkt ons te geloven of te respecteren. Ze denken dat we “nog van gedachten zullen veranderen”, “dat we nog niet klaar zijn”, “dat we bang zijn”... Ze laten ons niet met rust. Dat er een probleem is, daar durft niemand zelf aan te denken.

Onze antwoorden

Daarom besloten we de vraag "en, wanneer komt er een kindje?" op een andere manier te beantwoorden. We hebben een aantal tactieken bedacht om de vraag te ontwijken, af te leiden of terug te kaatsen. Hier zijn enkele tips, die je gerust mag gebruiken. 😉


Tip 1: Uitstel door avontuur

"Oh, dat weten we nog niet. We moeten eerst nog onze wereldreis afmaken, onze studies afronden, ons huis verbouwen, onze hond trainen, onze carrière opbouwen..."


Tip 2: De tegenvraag

"Waarom wil je dat weten? Ben je soms zelfs zwanger? Gefeliciteerd! Wanneer ben je uitgerekend? Hoe voel je je? Heb je al een naam gekozen?"


Tip 3: Persoonlijke vraag

"Dat is een erg persoonlijke vraag. Heb jij soms problemen met je seksleven? Hoe vaak doe je het nog? Heb je wel genoeg variatie? Heb je weleens iets nieuws geprobeerd?"


Tip 4: Onbeleefde vraag

"Dat is een erg onbeleefde vraag. Heb jij soms problemen met je gewicht? Hoeveel weeg je eigenlijk? Hoeveel calorieën eet je per dag? Heb je weleens aan een dieet gedacht?"


Tip 5: Financiële zaken

"Dat is een erg ongepaste vraag. Heb jij soms problemen met je geld? Hoeveel verdien je eigenlijk? Hoeveel schulden heb je? Heb je weleens aan een budget gedacht?"


Wie nog leuke suggesties heeft, mag het ons altijd laten weten! Veel moed gewenst aan iedereen in dezelfde situatie.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Top