Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Pesten op sociale media: weg ermee!

De enorme impact van onlinepesterijen 

Cyberpesten stopt nooit. Daarom is het vaak nog erger dan offlinepestgedrag. Want de pesterijen gaan door als je kind thuiskomt van school. En staakt de pester zijn vreselijke acties? Dan leiden de geposte berichten, foto’s of filmpjes soms al een eigen leven op internet. Het virtuele kwaad is geschied. Daarom zijn de gevolgen groter dan die van offlinepesten. Jongeren vinden een gemeen privébericht sturen minder erg dan een gênante foto verspreiden. Merk jij dat je kind onlineproblemen heeft? Maar ben je niet thuis in die nieuwe virtuele wereld? Infino zet de verschillende vormen van cyberpestgedrag op een rij. 

Cyberpesten: kenmerken

Onlinepesten gebeurt op afstand. Het gevolg? De pester kan niet inschatten welk verdriet zijn gedrag teweegbrengt. Bovendien blijft hij anoniem. Dus durft hij extreem grof uit de hoek te komen. Cyberpesten begint vaak in de klas. De onderlinge sociale relaties vormen de basis. Wordt je kind weleens ‘in het echt’ gepest? Dan is zijn kans om ook een onlineslachtoffer te worden groter. En de pesters zijn vaak dezelfde personen. 

Cyberpesten: 6 vormen

Er zijn 6 vormen van onlinepestgedrag.

  1. Uitsluiten 
  2. Een subtiele vorm van cyberpesten. Maar eentje met grote gevolgen. Een voorbeeld: de hele klas zit in een vrolijk whatsappgroepje, behalve je kind. Als alle klasgenootjes een filmpje delen, kan hij dus niet meepraten. Je kind voelt zich buitengesloten. En raakt stilaan geïsoleerd. 

  3. Beledigen
  4. Het taalgebruik in een bericht of op socialemediakanalen is grover dan gewone spreektaal. Jongeren typen uitspraken die ze ‘in het echt’ nooit luidop zouden durven zeggen. Een voorbeeld: onder een leuke vakantiefoto van je kind schrijft een klasgenoot: ‘Dat jij durft buiten te komen met zo’n lelijke kop!’ Kwetsende uitspraken komen heel hard aan. 

  5. Vernielen
  6. Gemene pesters verscheuren het huiswerk van je kind. Of knippen een gat in zijn nieuwe jas. Maar ook online is het mogelijk om ernstige beschadigingen toe te brengen. Denk maar aan de verzending van een virus naar de laptop van je kind. Of het hacken van zijn socialemediakanalen. 

  7. Fake account
  8. Online is alles mogelijk. Sommige pesters creëren een fake account van je kind. Daarop lanceren ze een belachelijke profielfoto, en posten ze gemene berichten of compleet foute informatie. Je kind maakt zich daar grote zorgen over – dag én nacht. 

  9. (Bewerkte) foto’s verspreiden
  10. Via Snapchat is een pikante foto verstuurd in een … wip. Het beeld staat maar 10 seconden online. Maar dat is wel lang genoeg om een screenshot te nemen én door te sturen naar de hele klas of vriendengroep. Bovendien is de bewerking van foto’s kinderspel. Het duurt maar enkele minuten om het hoofd van je kind te plakken op het lichaam van een pornoster in actie. 

  11. Bedreigen
  12. Het internet maakt het mogelijk om anoniem iemand te bedreigen. In enkele kliks maak je een fake profiel aan. En daarvan maken laffe pesters graag gebruik. Een voorbeeld: ‘Morgen na school kloppen we je in elkaar!’ Wanneer je kind zo’n bericht ontvangt, ligt het daar uiteraard wakker van. 

Voel je dat je kind obsessief zijn smartphone in de gaten houdt? Of dat hij heel onrustig, verdrietig of angstig reageert op bepaalde berichten? Panikeer niet te snel. Maar maak het onderwerp zeker bespreekbaar. 

groeipakket familie
Groeipakket CTA 7

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Top