Zwangerschap
Wanneer doe je een echo tijdens je zwangerschap?
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
“Mama, ik wil een hond!”
“Papa, ik wil een kat”
“Moeke, ik wil een hamster!”
Vele ouders duiken onder de tafel wanneer de hoofdstuk huisdieren terug op de agenda komt te staan. Logisch, want huisdieren in huis halen betekent extra verantwoordelijkheid naar je toe trekken. Naar jou? Jup. ‘Maar ik ga er – heel erg beloofd – supergoed voor zorgen.’ En dat geloven we graag, maar de lijst met uitzonderingen, de kleine lettertjes, zorgen ervoor dat je als ouder alsnog de grootste zorg op jou neemt. We weten allemaal wie er in de regen gaat wandelen, wie de poep in de tuin of in de kooi zal opruimen. Toch?
Zijn huisdieren dan uit den boze? Nee, hoor. We gaan even door de voor- en de nadelen. Een gewapende ouder is er zeventachtig waard.
Onze ouders zeiden ons soms ‘als het niet in je hoofd zit, dan zit het in je....’ je weet wel. 😉 Dat is voor onze kinderen niet anders. Eens ze hun gedachten op een huisdier hebben gezet, dan laten ze die wens niet los. Bij het ontbijt, als je ze afhaalt op school, na een uurtje knutselen, tijdens een fietstochtje... Je hoort niets anders. Endless repeat. “Wanneer krijg ik een hoooooond?”Onze engeltjes hebben ook een perfecte gezichtsuitdrukking bij die vraag.
Het komt er snel uit: “eerst je kamer opruimen, dan zullen we nog zien of er een hond komt.” Sweet deal, niet? De kamer is opgeruimd, maar nergens heb je een belofte gemaakt. Hmmm... Misschien op langere termijn geen goede techniek. Je kind valse beloftes aansmeren kan als een boemerang terugkeren. Stel je voor dat ze die chantage tegen jou gaan gebruiken: “eerst een hond adopteren, daarna krijg ik misschien geen woedeaanval in de winkel…” Oeps.
Wat doe je beter wel? Simpel: de voor- en nadelen van huisdieren zeer eerlijk uit de doeken doen.! Een gesprek met een goede voorbereiding kan je redding zijn. Als je kind duidelijk zicht heeft op de takenlijst die onvermijdelijk bij een huisdier hoort, dan kan het debat ineens een heel andere wending krijgen. Laten we starten met het slechte nieuws.
Oefening maakt meester. Welk dier je kind ook graag zou willen, organiseer enkele proefdagen. Ga met een hond uit het asiel wandelen of vraag of je kind een dagje kan meedraaien. Of vraag een kennis om te mogen petsitten op zijn of haar hamster, cavia, leguaan, kat… Zo weet je zeker dat je kind begrijpt dat een huisdier meer is dan enkele minuten aaien per dag.
Het verdict? Wat is het geworden?
Ga je ervoor? Ben je verkocht voor een extra gezinslid? Veel succes en proficiat met een extra brok liefde in huis! Heeft je kindje bewust besloten om geen huisdier in huis te halen? Beloon hem of haar dan zeker met een kleine traktatie. Die beslissing nemen vraagt een grote maturiteit. Dat mag zeker gevierd worden.
Adopt, don’t shop!
Laat je bij de aankoop (of liever nog: adoptie) van een dier zeker bijstaan door specialisten. Zorg ervoor dat je goed weet waar je nieuwe huisdier vandaan komt. In het beste geval kun je ook even het nest bezoeken waar je diertje zijn eerste dagen doorbracht. Vermijd broodfokkers, die vaak getraumatiseerde dieren voortbrengen.
Zwangerschap
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek alles over de 20-weken echo tijdens de zwangerschap. Lees nu onze uitgebreide gids voor aanstaande ouders en krijg antwoorden op al je vragen over de morfologische echo.
Lees meer
Zwangerschap
Alles wat je moet weten over het zwangerschapsattest: waarom het belangrijk is, hoe je het verkrijgt, en wanneer je je werkgever op de hoogte moet brengen. Ontdek ook je rechten als zwangere werknemer en de verantwoordelijkheden van je werkgever.
Lees meer