Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Als het over de organisatie van hun gezin gaat, blijken' Ouders van Tegenwoordig' nog vaak in een klassiek rollenpatroon te zitten. Ze proberen wel om de huishoudelijke taken te verdelen. Toch nemen vooral de moeders – veel vaker dan de vaders – de strijk, het koken en de zorg voor zieke kinderen voor hun rekening.
Nochtans beweert 98% van de vrouwen zélf verantwoordelijk te zijn voor de verdeling van de huishoudelijke taken. Waarom nemen ze dan zoveel hooi op hun eigen vork? Op basis van het principe ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’? Of eerder ‘omdat ik het liever snel zelf doe dan het vijf keer te moeten vragen’? Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.
Een goede planning is voor heel wat gezinnen van goud waard. Ook hier zien we dat vrouwen veel vaker dan mannen verantwoordelijk zijn. De mama’s regelen de gezinsagenda, het vervoer van de kinderen naar school, de planning en voorbereiding van de schoollunches…
Om alles zo gesmeerd mogelijk te laten lopen rekent meer dan twee derde op een gedeelde gezinsagenda die ze samen invullen. Meer dan de helft van de 'Ouders van Tegenwoordig' vindt die agenda cruciaal om alles op schema te houden.
Ouders vinden evenwicht in hun agenda belangrijk. Ongeveer de helft van de geïnterviewden geeft dat als prioriteit aan. Bij 40% krijgen de kinderen altijd voorrang in de agenda.
De 'Ouders van Tegenwoordig' doen massaal een beroep op diensten en mensen uit hun omgeving om zo meer te halen uit hun vrije tijd. Zo schakelt 45% wel eens een babysit in. Bij ouders met jonge kinderen ligt dit cijfer nog hoger.
Ook strijkdiensten, poetshulpen en online besteldiensten zijn populair. Voor de opvang van de kinderen rekent één op vier op ouders of schoonouders.
Vakanties worden ‘hybride’ opgevangen. Met een mix van bijspringende oma’s en opa’s, kinderopvang, kampjes en slim geplande vakantie-aanvragen overbruggen we de periodes waarin onze kinderen niet naar school moeten.
Alles bij elkaar blijkt uit onze Infino-enquête dat planning en organisatie voor de meeste 'Ouders van Tegenwoordig' een hele uitdaging zijn. Ze cijferen zich meer dan eens weg voor hun kinderen. Sinds die er zijn, zien ze hun eigen vrije tijd vervagen als sneeuw voor de zon. Gelukkig zijn er de gezamenlijke gezinsmomenten … Die maken veel goed!
Op zoek naar huishoudhulp of kinderopvang?
Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.
Ik wil graag ondersteuningKen je Huis van het Kind al?
In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien; kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning...
Zoek een Huis in mijn buurtGroeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.