Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Deze blog is een ode aan alle plusouders. We zijn trots op jullie én de wereld mag het weten. Plusouders kregen vroeger een nogal sombere titel: stiefouders. Ai, daar zouden schrik van krijgen, niet? We hebben allemaal Sneeuwwitje gezien. Een stiefouder in huis belooft niet veel goeds, zo luidt het. Wij, bij Infino, willen deze misopvatting rechtzetten. Plusouders zijn de max!
Denk je dat een nieuwe ouder met open armen wordt verwelkomd door kinderen? Nope... Vergeet het. Een plusouder moet zich ‘bewijzen’. Om te slagen moet deze ouders een resem testen doorstaan. Een beetje zoals the Hunger Games... Soit, misschien helemaal zoals the Hunger Games, maar je begrijpt wat we bedoelen. 😉
Keer op keer moet de plusouder de muur van obstakels beklimmen om het vertrouwen te winnen van het kind. Alle begrip voor het kind natuurlijk. De wereld van het rakkertje werd zonet in twee gescheurd. Logisch dat ‘grote mensen’ niet meer te vertrouwen zijn. En al zeker niet die ene figuur die beslist om in huis te komen wonen. Hou je klaar voor de scheetkussens, lijm op de stoel, kauwgom in de haren... Courage!
Een plusouder heeft geen handleiding gekregen voor de kids. Hij of zij moet alles à la minute uitdokteren. Niet evident, want kinderen hebben is gelijk aan een hoop to do’s. Boterhammen smeren, kleren uitzoeken, activiteiten verzinnen, spelletjes spelen...
“Maar ik wil geen korstjes!”
“Te veel boter!”
“Ik draag niets met glitters!”
Ja, lap! Daar gaan je goede intenties. Poef!
Nog even doorbijten en je kent de kneepjes van het vak, eeuhm... het kind. Chapeau voor je vele pogingen!
Een plusouder zorgt voor extra helpende handjes. Een kind beseft het niet altijd onmiddellijk, maar dat is van goudwaarde. Tip voor de ouders: waardeer je partner die als plusouder bij je gezin inwoont. Hun altruïsme verdient een bloemetje of toch een dikke merci!
Zit het even niet mee voor je kindje? Is papa of mama even niet in de buurt? Dan zijn plusouders uitstekende schouders om op te huilen. Ze zijn oprecht bekommerd. De kans is groot dat het de eerste keren niet lukt om een band te vormen, maar dat betekent niet dat je aanbod niet geregistreerd wordt. Een kind vergeet niet hoeveel keer je jezelf openstelt voor een knuffel, affectie en liefde.
Jezelf verkleden helpt soms. Wil het kindje geen knuffel van jou, maar wel van Polly de Panda? ‘t Is maar een idee. Je kan geheel andere gesprekken voeren met je pluskindje als je even iemand anders bent.
“Nee, ik ben je plusmama niet. Ik ben Polly, de knuffelpanda” 😊
Bedankt voor alles!
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer