Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Single Parent, double trouble?

Alleenstaande ouders zijn onze helden!

Op 21 maart viert de wereld Single Parent Day. Bij Infino willen we deze dag gebruiken om alle alleenstaande ouders te vieren. “Single Parent” zijn kan onder vele vormen: zij die ervoor kozen of voor wie het anders liep dan verwacht. Zij die een co-ouderschap hebben met een ex-partner of een nieuwe relatie. Zelfs in een klassiek huishouden waar de taken om één of andere reden niet gelijk verdeeld worden, kan iemand zich (soms) single parent voelen.

82,6% van de minderjarigen groeit op in een tweeoudergezin, 14,6% woont in een eenoudergezin. Het aandeel kinderen in een eenoudergezin neemt toe met de leeftijd van de kinderen.


We geven graag zes redenen waarom jij vandaag onze held(in) bent!

1. Jij en je kind(eren) zijn een geweldig team

Jij en je kind hebben een unieke band. Jullie brengen heel wat tijd met elkaar door en dat kan leiden tot conflicten. Stel je niet op als de CEO, maar als teamgenoot. Bespreek met je kind wat je anders op dat moment met een partner zou afstemmen. Uiteraard aangepast aan de leeftijd. Als een zelforganiserend team, runnen jullie het huishouden op jullie manier.

Geef je kind inspraak en maak van dat huishouden een spel dat jullie samen spelen. Ook een vierjarige kan een boodschappenlijstje helpen opstellen of een weekplanning maken. Bekijk het af en toe erg zakelijk; uiteindelijk delen jullie heel wat strategische doelen. Het grote voordeel? Jullie zijn allemaal vastbenoemd.

2. Je kunt improviseren als geen ander

Als Single Parent heb je meerdere rollen te vervullen, waardoor die van strenge opvoeder soms de bovenhand neemt. Leg de lat voor jezelf echter niet te hoog. Ook al voelt het soms alsof jouw opvoedingsmethode met een vergrootglas wordt bekeken, je band met je kind is het allerbelangrijkste.

Je improviseert en verzint steevast een leuke plottwist. Je kind een avond restjes voorschotelen en het voorstellen als een feestelijke tapasavond, is zeer oké. Duurt het wat lang voor je kleuter met mes en vork kan eten? Dan heb je minder afwas. Is veters strikken een strijd? Er bestaan ook schoenen met velcro. Je kunt je opvoedingsstijl afstemmen op wat jij en je kind nodig hebben. Omdenken, bijvoorbeeld.

single parent

3. Je durft je kleine vreugdes delen

Wie al eens een pijnlijke breuk doormaakte, zal het bevestigen: je mist vooral de kleine dingen. Verjaardagen worden nog steeds gevierd en eerste of grote stappen kun je delen met vrienden en familie. Iedereen deelt echter graag ook kleine overwinningen, geestige uitspraken van je uk of herinneringen aan die eerste zwemles.

Jij bent niet te verlegen om ook die kleine momentjes te delen. Je neemt een foto, schrijft een dagboek, of stuurt berichten naar vrienden en vriendinnen. Vraag hen misschien wel even op voorhand of dat oké is. Misschien heeft je kind wel een meter, peter of grootouder die zelfs enthousiast wil reageren op een foto van dat eerste gevulde dampende potje. 

4. Je bouwt een dorp

Hoe klein of hoe groot je netwerk ook is, een kind opvoeden lukt beter als je een dorp hebt. Praktische en emotionele steun kan het verschil maken tussen aanmoederen en aanmoedigen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Zie je ertegenop om je kind te leren fietsen? Er is vast iemand in je brede omgeving die dit project met plezier op zich neemt. Je geeft dit niet uit handen, je betrekt je omgeving en vergroot hiermee het sociale vangnet van jezelf en je kind.

Ook de inrichting van je dorp kun je zelf kiezen. Je hoeft je huis niet in te richten zoals je grootouders dat deden. Jouw situatie is anders. Is jouw salontafel een kindertuintafel? Prima. Is je nette servies toevallig onbreekbaar en zeer kleurrijk? Superhip. Eet je steevast om 17u, zelfs als je kind er niet is? Er zal wel een of andere dieetgoeroe zijn die dit aanbeveelt.

nieuwe familië

5. Je durft hulp te vragen

Uiteraard zit je soms ook met vragen of frustraties. Twijfel niet om te rade te gaan bij wie jou zonder oordeel kan adviseren. Oudergroepen op Facebook kunnen een hulp zijn, al lopen de meningen daar vaak uiteen. Laat je niet te hard verwarren. Zoek een vertrouwenspersoon die vanop stand en met de nodige kwalificaties jouw twijfels kan wegnemen.

Je kunt een kinderpsycholoog inschakelen of voor jezelf professionele hulp zoeken. Er zijn ook heel wat instanties die gratis hun tijd en expertise ter beschikking stellen voor kleinere en grote levensvragen. Kind & Gezin, CLB, de Opvoedingswinkel, het CAW… Je kunt bij hen terecht voor allerhande advies over opvoeden, ontwikkeling, ouderschapsplannen etc. 

Kind & Gezin

CLB

De Opvoedingswinkel

CAW

6. Je vergeet jezelf niet

Er bestaan heel wat zelfhulpboeken en podcasts om je te helpen de ouder te worden die je wil zijn. Allemaal hebben ze één ding gemeen: wees mild voor jezelf. Het belangrijkste voor je kind is dat jij er bent. Voel je dus niet schuldig als je tijd nodig hebt om je zinnen af en toe te verzetten. Je kind langer in de opvang laten om zelf te kunnen douchen? Zowel je kind als de school zullen je glimmende verschijning en goede humeur absoluut waarderen. Fantastisch ook dat je de tijd nam om deze blog te lezen. Goed bezig, jij!

Trek dus vandaag je cape aan en geef jezelf een schouderklop of tachtig. Dit is jouw dag. En terecht.

scheiding

Wat na een scheiding?

Meestal hoef je na een scheiding niets te ondernemen. Eens de scheiding officieel rond is, worden wij hier via de nationale databank van verwittigd. Er zal sowieso geen onderbreking komen in de uitbetaling.

Meer informatie
hulp vragen

Het is ingewikkeld...

Nam je leven een drastische wending door een scheiding, een sterfgeval of een vonnis van de rechtbank? Bij onze veelgestelde vragen vind je het antwoord voor jouw specifieke situatie.

Ik heb nog vragen

allocations familiales famille
allocations familiales 5

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top