Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Ons leven draait al een eeuwigheid op halve kracht. De winkels werden gesloten en vervolgens opnieuw geopend, bepaalde sectoren moeten het werk tijdelijk neerleggen en andere sectoren werken verder op verminderde capaciteit. Vrijetijdsbestedingen werden opgeschort en vervolgens moest het merendeel van de schoolgangers het stellen met afstandsonderwijs. Maar hoe zit het met onze studenten? Hoe beleven zij deze nieuwe levensstijl, zonder aula’s gevuld met vrienden? Hoe kunnen we hen helpen om deze eenzame periode te overbruggen?
Iedereen heeft zich de afgelopen maanden ongetwijfeld afgevraagd hoe het ondertussen is gesteld met onze studenten? Ze volgen hun lessen via afstandsonderwijs en studeren in hun eentje. Maar naast het feit dat ze het hoofd moeten zien te bieden aan een nieuwe manier van leren die niet bij iedereen past, voelen ze zich opgesloten bij hen thuis of op kot, zonder hun vrienden en zonder de typische studentenfeesten. En nagenoeg alle studenten, of ze houden van feestjes of niet, genieten, naast de colleges die ze volgen, ook van de vele avondjes uit in hun studententijd: van een drankje op een terras, tot een dagje shoppen met vriendinnen of een avondje uit op café of in het kot van hun vrienden.
Het klopt dat bepaalde jongeren het niet gewoon zijn om hun gevoelens duidelijk te uiten, bij hun ouders en vrienden. Maar een gesprek aangaan blijft van essentieel belang om te weten hoe iemand zich echt voelt. Dus als je in contact staat met een jongere, mag je niet aarzelen om hem rechtstreeks een van de volgende vragen te stellen: “Hoe gaat het met jou? ”, “Hoe voel je je? ” of “Hoe beleef jij deze situatie? ”. Als een jongere zich alleen voelt, kan hij enorm veel energie putten uit het feit dat iemand zich zorgen maakt om hem/haar en vraagt hoe hij/zij zich voelt.
Sommige jongeren vergeten soms dat hun ouders van hen houden en dat ze voor hen klaarstaan. Ouders zullen misschien wel zeggen dat ze van hun kinderen houden en dat ze altijd voor hen klaarstaan, maar jammer genoeg voelt dat niet altijd zo aan voor jongeren. Een kleine “herinnering” aan jouw liefde en beschikbaarheid kan wonderen verrichten!
Als je geen antwoorden krijgt tijdens het gesprek, moet je hem/haar goed observeren. Want een antwoord als “ja, het gaat goed met me” of “alles goed”, is te eenvoudig. Bovendien weerspiegelt dit antwoord de waarheid niet altijd even goed. Bepaalde gedragingen kunnen je helpen om een gevoel van onbehagen bij jongeren te detecteren. Als hij/zich isoleert, zal hij/zij regelmatig op een defensieve manier reageren of er anders uitzien dan gewoonlijk. Houd je ogen dus goed open. Jij kent het karakter van je kind het best en een verandering in deze bizarre periode, moet een belletje doen rinkelen.
Om de jongere te helpen het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat hij niet blijft piekeren over alles wat hem tegenstaat, moet je hem stimuleren om positieve handelingen te implementeren. Aarzel niet om hem te helpen om deze handelingen ook effectief uit te voeren. Zowel op het vlak van zijn opleiding als tijdens zijn leven buiten de colleges.
Ideeën die je de jongere kan aanreiken:
Vergeet niet dat we allemaal hebben gestudeerd. En zelfs al hebben we zelf niet alle feestjes meegemaakt, wij konden genieten van een vrije levensstijl als student, precies zoals wij dat wilden. Veel volwassenen zeggen regelmatig dat hun studententijd de beste periode uit hun leven was en dat je ervan moet profiteren, want van zodra je gaat werken, verandert alles. Vergeet daarom niet om begrip te tonen voor onze jongeren. Zij kunnen momenteel namelijk niet genieten van hun vrijheid en de start van hun volwassen leven.
Kennen jullie Awel wel?
Je kunt jongeren ook (subtiel) doorverwijzen naar Awel. Daar kunnen ze terecht voor een babbel, contact met leeftijdsgenoten, anoniem advies... Neem een kijkje op de website!
Naar Awel.beGroeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.