Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Je ontvangt een Groeipakket in Vlaanderen? Beslist je zoon/dochter om toch niet verder te studeren? Wij steunen je nog 12 maanden verder met onze betalingen, de bedragen blijven gelijk. De jongere hoeft zich hiervoor niet in te schrijven bij de VDAB als werkzoekend schoolverlater. We raden je aan dit toch te doen, zodat de wachttijd om werkloosheidsuitkeringen te ontvangen kan beginnen lopen bij de betrokken diensten.
Inschrijven als schoolverlater
Een schoolverlater heeft recht op de vakantieperiode, secundair onderwijs tot 31 augustus en hoger of universitaire opleiding tot 30 september. Daarna starten wij automatisch deze 12 maanden recht als schoolverlater op. Stopt de jongere zijn/haar studies in een lopend schooljaar, dan starten wij de termijn van 12 maanden vanaf de 1e van de maand die volgt op deze stopzetting.
De termijn van 12 maanden wordt onderbroken als de jongere opnieuw met onderwijs start. Je kan dan terug een Groeipakket krijgen als leerling/student/stagiair. De resterende periode als schoolverlater begint opnieuw te lopen zodra de jongere geen onderwijs meer volgt.
Concreet : de jongere krijgt een soort “rugzak” van 12 maanden als schoolverlater, die hij/zij ook onderbroken kan opnemen.
Hou wel rekening met de voorwaarden qua tewerkstelling! Indien de schoolverlater een gewone tewerkstelling aanvat (ook als interim), mag dit slechts maximum 80 uren per maand zijn. Voor elke maand dat deze uren overschreden zijn is er geen recht op kinderbijslag.
Het recht op Groeipakket wordt geschorst als het kind (leerling, student, schoolverlater etc.)
Er wordt geen rekening gehouden met volgende inkomsten:
Je hoeft als ouder niets te ondernemen. We zetten de betalingen voorlopig stop als we een automatisch bericht ontvangen dat je kind 10 dagen of meer werkt in een niet-toegelaten activiteit. We ontvangen elk kwartaal definitieve tewerkstellingsgegevens via de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Op basis van die informatie nemen we een definitieve beslissing: voor de maanden dat je kind maximum 80 uren werkte, betalen we toch nog uit. We maken geen onderscheid in het aantal uren dat je kind werkt in schoolmaanden of tijdens vakanties.
Hoeveel je kind verdient, speelt geen rol. Tewerkstellingen als student en met een gewone arbeidsovereenkomst kunnen gecombineerd worden.
We zetten de betalingen stop als we een automatisch bericht ontvangen dat:
Je zal hier tijdig een brief voor ontvangen. Mocht de informatie die wij kregen niet kloppen, neem dan gerust contact op.
Wij wensen je kind(eren) veel succes met de zoektocht naar een toekomstige job!
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.