Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Beetje geld verdienen? Tuurlijk wel. Maar je wil wel je recht op kinderbijslag behouden. Dat kan, onder bepaalde voorwaarden. Het eerste wat je moet doen: je goed informeren. Dit is wat je alvast weten moet ...
Alles hangt af van waar je woont. Laten we eens kijken hoe dat zit in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
In het Vlaamse Gewest kijken ze naar het statuut om het recht op kinderbijslag voor werkende studenten te bepalen.
In Brussel heb je een onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot en met de maand augustus van het jaar waarin je 18 wordt. Pas vanaf de maand september van dat jaar wordt er rekening gehouden met je tewerkstellingen.
Als je tussen 18 en 24 jaar oud bent en werkt tijdens het schooljaar (1ste, 2de, 4de kwartaal van het kalenderjaar), behoud je je recht op kinderbijslag als je niet meer dan 240 uren per kwartaal werkt, ongeacht het type contract: studentenarbeidsovereenkomst, werknemer, zelfstandig.
Opgelet: als je werkt als zelfstandige en dezelfde bijdrage als een zelfstandige in hoofdberoep betaalt, dan vermoedt de kinderbijslaginstelling dat je meer dan 240 uren per kwartaal werkt (zonder mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen) en verlies je recht op de kinderbijslag.
Het werk verricht tijdens de schoolvakantie tijdens het schooljaar (Pasen, Kerstmis,…) anders dan de zomervakantie (3de kwartaal) wordt meegeteld in het quorum van 240 werkuren per kwartaal.
Tijdens de zomervakantie (3de kwartaal nl. juli, augustus en september) ben je niet beperkt tot 240 uren per kwartaal als je aan het begin van het nieuwe academiejaar verder studeert. Opgelet: is het je laatste studiejaar, dan geldt de limiet van 240 werkuren ook voor dat derde kwartaal.
Naar aanleiding van de coronapandemie geldt de limiet van 240 werkuren tijdens de 2de en 4de kwartalen 2020 en de 1ste en 2de kwartalen 2021 niet : tijdens deze kwartalen behoud je je recht op kinderbijslag zelfs als je meer dan 240 uren hebt gewerkt.
Ook in Wallonië houden ze voor je kinderbijslag in de eerste plaats rekening met je geboortejaar.
Ben je geboren vóór 1 januari 2001?
Als je een studentencontract hebt, mag je zoveel uren werken als je wilt, binnen de grenzen van de wet op de studentenarbeidsovereenkomsten.*
Als je een standaard contract hebt, behoud je je recht op kinderbijslag als je niet meer werkt dan 240 uren per kwartaal. Tijdens de grote vakantie is dat ook weer anders, net als in Brussel: tijdens het derde kwartaal (juli, augustus, september), ben je niet beperkt tot 240 werkuren als je aan het begin van het nieuwe academiejaar verder studeert. Is het je laatste studiejaar? Dan geldt de limiet van 240 werkuren ook voor dat derde kwartaal.
Ben je geboren na 1 januari 2001?
Dan kijken ze zoals in Vlaanderen eerst naar je statuut, dus het type overeenkomst dat je hebt.
Elke situatie is anders. Heb je meer info nodig, neem dan even contact op met een van onze adviseurs. Het zou toch zonde zijn om je kinderbijslag domweg kwijt te spelen, niet?
_______________________________________________
*info : www.mysocialsecurity.be in de rubriek Student at Work
Studenten en het Groeipakket
Krijg je nog een Groeipakket / kinderbijslag als je kind 18 wordt? Wat zijn de regels? Infino helpt je een handje met tal van informatie over en voor studenten ouder dan 18 jaar.
Alles over studenten en hun GroeipakketOpvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.