Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Zomer, dat is zon, zee en vrolijke terrasjes. Maar studenten hebben iets anders aan hun hoofd: de zomerblok. Zij zitten de zonnigste weken van het jaar noodgedwongen binnen om te studeren. Het is vaak een stressvolle periode – ook voor hun ouders. Want die weten niet altijd hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Heb jij ook advies nodig? Infino staat klaar voor jou én je studerende kroost.
Lieve studenten, beef en sidder, want … de zomerblok is op komst! Nee hoor, grapje – geen zorgen. Met onze 5 tips loopt die intensieve blokperiode van een leien dakje.
1. Organisatie en planning
“Organization is key!”, zeggen de Engelsen. En dat klopt: niets is belangrijker dan een goed blokschema. Ons advies?
Nog een tip: overbelast jezelf niet. Zo maak je je schema ook haalbaar. Het leukste van al? Op het einde van elke dag schrappen wat je hebt gestudeerd. Dat geeft pas een kick.
2. Vrije tijd
Plan enkele vrije momenten in je blokschema. Want wie goed wil studeren, maakt geregeld zijn hoofd leeg. Reken op 6 tot 7 uur studeren per dag – dat is optimaal voor je hersenen. Sommige studenten blokken graag ’s ochtends en andere ’s avonds. Volg daarin je gevoel. Organiseer je dagen zoals het voor jou het beste werkt – met aandacht voor ontspanning met vrienden en familie. Al verdienen je studies je belangrijkste focus.
3. Gezondheid
Tijdens de blok hebben je hersenen 2 dingen nodig: een goede nachtrust en evenwichtige voeding. Die vormen je brandstof. Plan ook gerust dagelijks een korte sportactiviteit in. Zo maak je je hoofd leeg. En herneem je je blok met een frisse kijk.
4. Offline
Tijd om te studeren? Leg je smartphone dan ver weg – in een andere kamer. Anders is de verleiding te groot bij een berichtje. Dan verspil je kostbare minuten én ben je je focus kwijt. Studeer je aan je laptop? Schakel dan de wifi uit en ga alleen online om iets op te zoeken voor je studies.
5. Blokomgeving
Om de hele dag goed te studeren, speelt ook de juiste locatie een rol. Je hebt rust en licht nodig – bij voorkeur natuurlijk licht. Heb je thuis moeite om je te concentreren? Bijvoorbeeld omdat je broer of zus lawaai maakt, of omdat er te veel verleiding is om iets anders te doen? Neem dan gerust contact op met je hogeschool of universiteit. Het is perfect mogelijk om te blokken in de bibliotheek – een geliefde formule waarvan veel studenten gebruikmaken. Er zijn zelfs studiegroepen waarbij je kunt aansluiten.
Als ouder kun je helaas niet studeren in de plaats van je kind. Toch stellen sommige ouders alles in het werk om hun blokkende lieveling te helpen. Ons advies? Laat je student eerst zélf de uitdaging aangaan. Nog even en hij is volwassen. Je hoeft hem dus niet elke avond te vragen of hij flink heeft gestudeerd. Integendeel: die vraag frustreert hem misschien. Hoe pak je het dan wél aan? Enkele tips:
Kortom: je creëert de ideale omstandigheden voor een fijne zomerblok. En zorgt ervoor dat je student zijn rustpauzes optimaal benut. Want het geheim van een succesvolle blok? Een leeg hoofd én een volle maag.
En ook: ijsjes kunnen wonderen doen. Trakteer jezelf én je student van tijd tot tijd op een verkoelend water- of fruitijsje.
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer