Zwangerschap
Wanneer doe je een echo tijdens je zwangerschap?
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Vakantie! Kinderen kijken er steeds naar uit, ouders vragen zich af hoe ze het georganiseerd krijgen. Hieronder krijg je 8 tips voor een ontspannende vakantie voor jou en je kind.
Als je zelf geen vakantie kunt nemen, is het meestal een uitdaging om je kind een toffe vakantie te bieden en tegelijk te weten dat ze in goede handen zijn.
En zelfs al je "vrij" hebt, loop je tegen heel wat uitdagingen aan: het huishouden, zelf wat ontspanning nemen, een kind dat zich verveelt...
We geven je graag 8 tips voor een leuke vakantie voor het hele gezin!
Begin niet pas een week voor de vakantie met het zoeken naar opvang voor je kind. Dat levert enkel frustratie op en kampjes waarvoor je lang moet pendelen. Bekijk tijdens de schoolweken regelmatig websites over opvang om te zien of de planning al beschikbaar is. Zo kun je meteen de dagen reserveren waarop je opvang nodig hebt.
Plan je ook een gezinsvakantie in België of in het buitenland? Veel mensen boeken hun verblijf tijdens de solden. Zodra je je eigen vakantieperiode kent, weet je voor welke periodes je nog opvang voor je kind moet regelen.
Groot voordeel: hoe eerder je begint, hoe minder verrassingen je hebt.
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze graag een eigen inbreng willen doen in hun activiteiten.
Hou zeker rekening met hun persoonlijkheid: een kind dat niet zo sportief is, voelt zich meestal niet in zijn sas tijdens een sportactiviteit.
Veel oudere kinderen willen graag wat meer uitdaging. Praat met je kind wat het verwacht van de zomervakantie, waar het behoefte aan heeft.
Zorg dat je voor de vakantie een overzicht maakt, eventueel met locaties erbij, zodat je kind weet wat het mag verwachten.
Steeds meer bedrijven beseffen dat ouders zich veel beter voelen (en ook beter presteren) als ze met een gerust hart hun kind kunnen achterlaten.
TIP: wil je graag dat jouw bedrijf kinderopvang voorziet? Stuur dan zeker deze link door naar je personeelsverantwoordelijke.
Als je werkgever niets organiseert, weet HR je misschien wel in contact te brengen met andere ouders. Wie weet kan er wel een carpool voorzien worden voor leeftijdsgenootjes.Vrienden, familie, buren, ouders van klasgenootjes... Wees maar zeker dat andere ouders dezelfde zorgen hebben als jij.
Door met andere ouders af te spreken geef je niet alleen je eigen kind de kans om met vrienden samen te zijn. Je krijgt ook een aantal extra mogelijkheden om een leuke vakantie-invulling te voorzien.
Dit zijn een paar mogelijkheden:
Door een aantal organisaties worden kampjes aangeboden, meestal gedurende een week. Er zijn kampen waarop kinderen kunnen blijven slapen, andere die enkel overdag doorgaan.
Schrijf je kind tijdig in. Vele kampjes zijn populair en zitten snel vol.
Een themakampje door een externe organisatie kan een financiële uitdaging zijn voor ouders. Ga daarom ook eens kijken bij je gemeente en mutualiteit. In sommige gemeenten is er een goedkoper aanbod sport- en andere kampen. Je mutualiteit kan ook zelf kampjes organiseren of tussenkomen in de kosten. Raadpleeg de website van jouw gemeente en ziekenfonds om te weten hoe het bij jullie zit.
Sommige gemeentes organiseren speelpleinwerking. Je kind kan dan gedurende enkele weken een halve of hele dag naar het speelplein. Monitoren zorgen daar voor geschikte activiteiten zoals spelletjes, knutselen, uitstappen… Het is fijn als je kind daar ook anderen uit de buurt vindt om mee te spelen, en al helemaal als het er vrienden van op school treft.
In sommige gemeentes kun je daarmee de hele vakantie volplannen, in andere niet. Ook de uren kunnen een belemmering zijn: er is niet altijd opvang voor- en na de speelpleinwerking voorzien.
Voordeel is dan weer dat een speelpleinwerking soms dicht in jouw buurt doorgaat, waardoor oudere kinderen er zelf naartoe kunnen.
TIP: kijk op de website van jouw gemeente of er speelpleinwerking wordt georganiseerd.
Vroeger werden heel wat kinderen opgevangen bij grootouders of andere familieleden. Tegenwoordig springen grootouders nog wel een keer in voor occasionele opvang, maar niet iedereen staat te popelen om gedurende heel wat weken een aantal kleinkinderen in huis te hebben.
Toch kan dat een prima oplossing zijn, vooropgesteld dat je goede afspraken kunt maken en dat de kinderen én de grootouders het ook naar hun zin hebben.
Op heel wat plaatsen wordt de voor- en naschoolse opvang in de schoolvakanties omgezet in vakantie-opvang. Dit heeft het voordeel van een vertrouwde locatie waar meestal ook schoolvrienden zijn. Het is betaalbaar.
De opvang in de zomermaanden is anders dan na- of voorschoolse opvang: er worden meer activiteiten georganiseerd, er kan meer buiten gespeeld worden, …
In meer dan 160 plaatsen voorziet Landelijke Kinderopvang met Stekelbees buitenschoolse opvang, vaak in samenwerking met het gemeentebestuur.
Ontdek hier of jouw gemeente daar bij is en reserveer je plaats.
TIP: wacht niet met reserveren tot het laatste moment. Er is veel vraag naar buitenschoolse opvang en de plaatsen zijn snel bezet.
Er zijn meer opties dan je denkt om elke vakantie voor jezelf en jouw kind leuk te maken. Begin tijdig aan de voorbereiding, maak goede afspraken en reserveer tijdig. Durf hulp te vragen, zeker als je zelf ook bereid bent om andere kinderen even op te vangen.
Zwangerschap
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek alles over de 20-weken echo tijdens de zwangerschap. Lees nu onze uitgebreide gids voor aanstaande ouders en krijg antwoorden op al je vragen over de morfologische echo.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.