Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.
Hoe kan je griep dan best vermijden?
Griep is erg besmettelijk. OK, je weet wel dat je zeker regelmatig je handen moet wassen, maar zelfs dan kan je behoorlijk gauw een griepinfectie oplopen. Je hoeft maar in de buurt te komen van iemand die al besmet is. Of de klink vastnemen van een deur die net werd opengedaan door een besmet persoon.
Ben je zwanger, dan heb je nu eenmaal minder weerstand tegen infecties. Dus ook tegen de griep. Wat meteen ook het risico verhoogt op complicaties zoals longontsteking. Zo kan je zelfs in het ziekenhuis terechtkomen. En da’s niet goed voor jou, maar ook niet voor je baby. Een zware griep als je zwanger bent kan leiden tot vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert een vaccinatie voor wie zwanger is, ongeacht hoe lang al. En je doet dit best voor het griepseizoen begint. Dat wil zeggen vanaf oktober tot half november. Wel altijd even bespreken met je dokter!
Vaccinatie kan griep voorkomen. Maar dat is geen garantie. Wel zeker is dat je griep minder zwaar zal zijn en de kans op complicaties veel kleiner. En je ongeboren kind krijgt via de placenta afweerstoffen, wat een betere bescherming biedt.
Pas bevallen? Ook dan laat je je best nog altijd vaccineren. Ook als je borstvoeding geeft. Je net geboren baby kan echter niet gevaccineerd worden tegen griep. Pas na 6 maanden kan je (kinder)arts besluiten dat een inenting zin heeft.
Wat zo’n inenting kost? Afhankelijk van het merk van het vaccin betaal je 10 tot 12 euro. Ben je minstens 3 maanden zwanger, dan betaalt de wettelijke ziekteverzekering ongeveer de helft terug. En de meeste ziekenfondsen hebben een voordelenpakket die voorziet in een volledige terugbetaling.
Zoals we je in het begin al vertelden: spreek altijd eerst met je arts en gynaecoloog. We wensen jou en je spruit alvast een griepvrije zwangerschap en bevalling. Succes!
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.