Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Het is niet altijd gemakkelijk: zal je je kind borstvoeding kunnen geven of niet, verloopt alles vlotjes of zullen er moeilijkheden op je pad komen en hoe lang zal je borstvoeding kunnen/willen geven? En dan is er ook nog een verschil tussen het gewenste verloop van de borstvoedingsperiode en de realiteit. De ene baby is de andere niet, en zelfs als je ervoor kiest borstvoeding te geven, kan het anders lopen dan je verwacht. We geven je graag de nodige informatie over borstvoeding om je vooruit te helpen en de dingen in perspectief te plaatsen.
Ten eerste geldt: borstvoeding of niet, beide oplossingen zijn goed! Elke moeder maakt haar eigen keuzes voor haar kind en of ze nu kiest voor borstvoeding of niet, die beslissing is steeds de beste keuze voor haar en haar baby.
Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is: "Wil ik mijn kind borstvoeding geven? ”. Sommige aanstaande moeders zullen een duidelijk antwoord hebben, afhankelijk van hun wensen of hun ervaringen: "Ja, zeker weten" of "Nee, nooit". Anderen zullen eerder genuanceerd zijn... "Ik wil eerst informatie inwinnen bij professionals zodat ik weet waaraan ik mij kan verwachten" of "Ik bereid me voor en kijk of ik het op de dag zelf wil en kan doen of niet".
Wat je antwoord ook is, houd voor het nemen van je beslissing steeds rekening met je eigen gevoelens en wensen. Gedwongen borstvoeding is nooit de beste oplossing. Jij moet zelf de juiste keuze maken, zodat jij je volledig op je gemakt voelt zodra je baby is geboren.
In Vlaanderen start 81,4% van de borelingen met borstvoeding, 77,1% zelfs uitsluitend met borstvoeding. Op dag 6 gaat het respectievelijk nog om 77% en 64,1%. Op 6 maanden krijgt nog 30,9% borstvoeding, waarvan een derde nog uitsluitend borstvoeding.
Om verschillende redenen heb je beslist om je kind borstvoeding te geven vanaf de geboorte. Laat het avontuur beginnen! Als dit je eerste zwangerschap is, kan je het best informatie vragen bij de verloskundige die je bijstaat tijdens je zwangerschap. Als je graag leest, zal je zien dat er ook veel boeken over dit onderwerp zijn geschreven. Praat erover met je vrienden en familie, maar vergeet niet dat de ene ervaring niet de andere is. Er zijn honderden factoren die een impact kunnen hebben op dit grote avontuur dat borstvoeding is.
Als je baby wordt geboren, kan je hem/haar voor het eerst “aanleggen. Deze “welkomstvoeding" bestaat niet zozeer uit melk, maar uit colostrum. Dat is de eerste moedermelk, die dikker is dan "normale" melk, met een geeloranje kleur. Het colostrum is zeer rijk aan allerhande voedingsstoffen (vitaminen, eiwitten en minerale zouten). Het heeft tal van voordelen voor je baby, waaronder immuniteit tegen infecties. Daarna moet je melkproductie op gang komen. Het duurt tot ongeveer 3 dagen na de geboorte vooraleer het colostrum wordt omgezet in moedermelk die minder dik is maar wel alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft om goed te groeien. Sommige moeders zullen meer stimulatie nodig hebben om hun melkproductie op gang te krijgen, dus dit is misschien geen leuke tijd. Maar maak je geen zorgen, je zult omringd worden door professionals die je de nodige tips en tricks kunnen geven en je kunnen helpen om met een gerust hart door deze fase te komen.
Als je na de eerste week borstvoeding pijn voelt, moet je contact opnemen met een professional die gespecialiseerd is in borstvoeding en dit met hem/haar bespreken. Ben je niet zeker welke professional je nodig hebt? Afhankelijk van het probleem of de vraag kan je contact opnemen met:
Produceer je te veel melk voor je baby? Wist je dat je je moedermelk aan bepaalde ziekenhuizen kan doneren om premature baby's te voeden?
Want ja, op een dag zal je stoppen met borstvoeding geven. Voor sommigen zal het een opluchting zijn en voor anderen zullen er de nodige traantjes mee gepaard gaan... Het hangt er allemaal vanaf hoe deze ervaring verloopt. Er zijn veel redenen om te stoppen met borstvoeding, of je dat nu wilt of niet: te weinig melkproductie, te veel moeite om door te gaan nadat je terug aan het werk gaat, een nieuwe zwangerschap of de komst van een nieuwe baby... Er kan zoveel gebeuren! Probeer kalm te blijven tijdens deze overgangsperiode: afhankelijk van de leeftijd van het kind zal dit een gelegenheid zijn voor je partner om deze speciale momenten met hem/haar te delen.
Je hebt er lang over nagedacht en je hebt ervoor gekozen om je baby flesvoeding te geven. Geen nood! In deze tijd is er niets om je zorgen over te maken als je besluit om je baby kunstvoeding te geven. Met de verschillende soorten poedermelk die op de markt te vinden zijn, kan je je baby alle nodige voedingsstoffen geven die hij/zij nodig heeft om goed te groeien. Ook is er een grote verscheidenheid aan poedermelk beschikbaar, zodat je steeds kan overschakelen naar een ander merk of andere variant als je eerste keuze niet geschikt is voor je baby.
Naarmate de maanden verstrijken, moet je de formule aanpassen aan de specifieke leeftijdsgerelateerde behoeften van je kind. Natuurlijk zal je kinderarts je het nodige advies geven, zodat je weet wanneer je moet overschakelen en welke melk je moet gebruiken.
Je kan dus op je beide oren slapen! Vergeet niet verschillende flessen en een flessenwarmer mee te nemen, zodat je je kind kan voeden waar je ook bent, zodat je klaar bent voor talloze nieuwe avonturen met je baby.
Ik wil graag meer weten over kunstmatige zuigelingenvoeding
Omdat het onbekende vaak beangstigend is of omdat je gewoonweg niet weet hoe je zal reageren, zullen sommige aanstaande moeders wachten tot na de geboorte om te beslissen of ze hun kind al dan niet borstvoeding zullen geven. Geldt dat ook voor jou? Maak je geen zorgen, dat is heel normaal. Win zoveel mogelijk informatie in over borstvoeding, geef het tijd en ontspan! Zodra je baby geboren is, heb je nog ruim voldoende tijd om te beslissen of je het wilt proberen. En als je dan toch flessenvoeding wilt geven, hebben ziekenhuizen altijd kunstmelk klaarstaan voor moeders die dat willen.
Laten we niet liegen: het klopt dat moedermelk nog steeds het beste is wat betreft voedingsstoffen en andere voordelen voor je baby. In deze tijd kan je echter vrij kiezen om je kind borstvoeding te geven of niet, want, zoals we hierboven hebben uitgelegd, geeft flesvoeding je baby alle elementen die hij/zij het meest nodig heeft, afhankelijk van zijn/haar leeftijd. Zet jezelf dus niet onder druk om je kind borstvoeding te geven omdat dat zogezegd het beste is, als je niet volledig achter die keuze staat.
En als je ervoor gekozen hebt borstvoeding te geven, let dan niet op de manier waarop anderen naar je kijken. Helaas wordt vaak met de vinger gewezen naar vrouwen die in het openbaar borstvoeding geven. Borstvoeding geven is echter een heel natuurlijke daad. Laat je niet misleiden door de ideeën van anderen en doe wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Begint je baby te huilen terwijl je samen op stap bent? Dan is het normaal om hem/haar te geven wat hij/zij nodig heeft.
Nu je al deze informatie hebt gekregen, wacht enkel nog de komst van je wondertje. Je bent nu optimaal voorbereid op de grote dag, of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding.
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer