Trimester 3 van je zwangerschap: op weg naar het onvergetelijke moment...
Kijk, je bent al zo ver! Het laatste trimester van je zwangerschap waar je ongeduldig op wachtte. Nog even volhouden: in deze laatste weken groeit je baby als kool en komen zijn/haar organen zoveel mogelijk tot ontwikkeling.
Al 6 maanden deel je je lichaam met je kleintje dat je voelt groeien in je buik. Soms makkelijk, soms moeilijk maar altijd is er dat ene doel om naar uit te kijken: de komst van je baby! Wat is het prettig voor hem/haar om nu nog volop te kunnen genieten van mama’s buik. Als dat geen prachtig nestje wordt voor jullie beiden...
Maand 7 van je zwangerschap
Spraken we over kool? Op het einde van het 2de trimester had je een flinke kokosnoot in je buik. Bij het begin van deze 7de maand begint je baby op een magnifieke aubergine te lijken. Je kan je dus inderdaad al eens ‘zwaar’ gaan voelen.
Hoe gaat het nu met de baby? Na al die weken in het donker kan hij/zij eindelijk de oogjes openen! Het zicht is natuurlijk nog niet optimaal maar hij/zij kan stilaan het licht waarnemen. Verder? Slapen! Je baby heeft nog altijd veel slaap nodig. Gewoon rondwandelen en bewegen helpt hem/haar om zich geborgen te voelen en goed te rusten.
Enkele weken geleden was de huid van je baby nog zo dun dat ze haast transparant leek. Door het vet dat het lichaampje heeft kunnen aanmaken, krijgt je baby nu overal een mooie gladde huid. Zo blijft hij/zij lekker warm wanneer hij/zij het topje van zijn/haar neusje eens buitensteekt. De hersenen ontwikkelen zich ondertussen verder en produceren tal van zenuwcellen.
Beleef je in je dromen de gekste avonturen? Je bent niet alleen. Veel zwangere vrouwen hebben meer onrustige nachten dan anders. Het spel van hormonen en nieuwe gevoelens kunnen je naar bizarre dromen leiden.
Wat met je gewicht? In het algemeen komen vrouwen op dit punt zo’n 10 kg aan. Dit kan verschillende gevolgen hebben. Afhankelijk van de elasticiteit van je huid kunnen er bijvoorbeeld zwangerschapsstriemen opduiken. Je kan dit zelf proberen tegen te gaan door een hydraterende crème te gebruiken en voldoende water te drinken.
Meer hartkloppingen waardoor je wel eens kortademig bent, horen er ook bij (lees meer hierover in 'Tweede trimester'). En zware benen, daar vooral hebben vele vrouwen last van. Tracht misschien met je benen iets hoger te slapen en wandel zeker een halfuur per dag.
Maand 8 van je zwangerschap
Stilte, alles groeit... Had je baby totnogtoe iets weg van een selder, dan zal hij/zij binnenkort lijken op een mooie meloen. Want inderdaad, na de centimeters volgt nu het gewicht.
Je baby zet zijn/haar weg ongestoord verder. Als het nog niet gebeurd is, zou hij/zij zich weldra in de juiste houding voor de bevalling moeten leggen: met het gezicht naar beneden dus. Sommige spruiten positioneren zich al snel op die manier, anderen nemen er hun tijd voor en nog andere kapoenen houden er graag de suspense in door pas op het laatste moment de goede richting uit te draaien!
Wat wordt dat hoofdje groot! In nauwelijks enkele dagen neemt de omtrek van het hoofdje gevoelig toe door de groeiende hersenen. Zijn/haar zicht wordt ook almaar scherper. Net als alle baby’s heeft je kleintje blauwe ogen. Dat heeft te maken met de pigmentatie en het licht enkele dagen na de geboorte.
Heb je jeuk op de huid van je buik? Geen zorgen, dat overkomt vele (toekomstige) mama’s. Blijf je huid voldoende hydrateren. Soms pijn aan je ribben? Ja, als je baby het op een schoppen zet of daar vast komt te zitten, voel je de aanwezigheid van je spruit op een wat minder aangename manier.
Wat te doen als je contracties hebt? Let op: er bestaan ook ‘valse’ contracties, de zogenaamde Braxton Hicks. Hoe deze onderscheiden van de echte die het werk aankondigen? Zolang ze zich niet geregeld en met een bepaalde regelmaat voordoen… Contacteer zeker je gynecoloog of je huisarts die je hier het best kunnen adviseren.
Maand 9 van je zwangerschap
En hop, aftellen naar het grote moment! De opschietende komkommer in je buik heeft binnenkort de maten van een watermeloen, ja zelfs van een pompoen! Natuurlijk zijn er verschillen, de ene baby is nu eenmaal groter dan de andere. Elk mensje groeit op zijn/haar ritme. Overigens groeit een grote baby bij de geboorte niet noodzakelijk uit tot een grote volwassene (en vice versa). Veel hangt af van de datum waarop je kleintje beslist de grote oversteek te wagen.
Nu kan het altijd gaan gebeuren. In deze laatste fase is het hoofdje enorm gegroeid. Hoe kan het dan zo ‘makkelijk’ passeren bij de bevalling? Dat komt omdat de botten van het hoofdje nog niet vast aan mekaar zijn gehecht. Dat maakt een vlottere passage mogelijk. In de eerste maanden na de bevalling zullen de botten zich hechten zodat de schedel helemaal gevormd wordt.
Je kleintje wordt groter en groter… Misschien gaat hij/zij nog wat lager liggen in je buik. In de geneeskunde spreekt men dan van ‘engagement’.
Vanaf week 38 beschouwt men een geboorte niet meer als prematuur. De baby verliest het dons dat zijn/haar lijfje tot dusver bedekte. Tot de geboorte zal hij/zij blijven groeien en aankomen.
Normaal ken je nu alle verschijnselen die met een zwangerschap gepaard gaan. Sommige komen vroeg, andere komen later. Nu is het vooral zaak je contracties in het oog te houden en de duur tussen je contracties te tellen om voorbereid te zijn op het moment dat je water breekt.
Is het je eerste kind? Dan heb je wellicht wat meer tijd dan moeders die voor een 2de of 3de keer gaan bevallen.
Het grote moment komt nu snel… Luister bovenal naar je lichaam en volg de aanbevelingen van je arts op!
Wat doe je best voor je baby komt?
Maak je bevallingskoffer tijdig klaar. Met de nodige spullen voor jou én je baby. Zo kan je in alle rust naar het ziekenhuis of de materniteit vertrekken. Denk ook aan de toekomstige kinderkamer met een klaargemaakt bedje (of jouw bed afhankelijk van je voorkeur), leuke kleertjes, babyproducten, luiers...
Alles wat je nu kan doen, is sowieso goed voor jou en je kleintje. Elke mama is natuurlijk anders en heeft eigen behoeften en verwachtingen. Jij wil misschien alles van a tot z bij voorbaat regelen terwijl je nicht het misschien meer neemt zoals het komt.