Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Wat gebeurt er in het 1ste trimester van de zwangerschap?

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?   

Hoe kan je jouw zwangerschap berekenen ?

“Ik ben 26 weken zwanger.” Je hebt het vast al om je heen gehoord zonder te weten waarom men over weken spreekt. Maar hoe zit dat? Je moet weten dat er verschillende manieren zijn om je zwangerschap te berekenen. De meesten gebruiken een berekening in maanden, of zelfs in weken van zwangerschap. Artsen, verpleegsters en zwangere vrouwen spreken over het algemeen in "weken amenorroe*". Wat is het verschil? Een zwangerschap duurt 9 maanden, wat over het algemeen overeenkomt met 39 kalenderweken, terwijl een zwangerschap 41 weken amenorroe zal duren. De zwangerschap wordt pas berekend vanaf de bevruchting (dus vanaf de tweede week amenorroe).

*Amenorroe is een medische term en begint op de eerste dag van je laatste menstruatie.

Hoe bereken je je bevallingsdatum? Je leest het in deze blog.

Het eerste trimester is een belangrijke fase in de zwangerschap: je ontdekt dat je een baby gaat krijgen, die begint vorm te krijgen en dat vraagt veel energie. Deze nieuwe situatie heeft een serieuze impact op jou en je lichaam. We geven je een kleine rondleiding door het eerste trimester om er meer over te leren!

De eerste maand van je zwangerschap

Tijdens deze eerste maand zal je baby van een klein zaadje uitgroeien tot de grootte van een linze. Het lijkt misschien niet veel, maar voor je lichaam zijn dat al grote veranderingen. Het moet plaatsmaken voor het kleine schepsel dat zal blijven groeien in jouw moederschoot.

2 weken zwanger

In dit stadium zitten we nog maar in het begin en heb je wellicht nog geen vermoeden dat je zwanger bent. Je begint wel het zwangerschapshormoon, hCG genaamd, te produceren. Het is dankzij dit hormoon dat jouw zwangerschapstest positief kan zijn. Deze hormonen kunnen je parten spelen: ze kunnen stemmingswisselingen of onbedwingbare trek in voedsel veroorzaken.

Je kan ook kleine bloedingen opmerken. Niks alarmerends, je moet je ervan bewust zijn dat kleine bloedvaten in de bekleding van de baarmoeder kunnen barsten en soms bloeden tijdens de innesteling van de eicel. Maar in geval van pijn in de onderbuik, vraag je best raad aan je arts.

4 weken zwanger

Je baarmoeder begint te groeien tot de grootte van een mandarijn. Wat zijn de gevolgen? Omdat de baarmoeder meer ruimte inneemt, drukt die op je blaas, zodat je vaker zal moeten plassen. Deze drang om te plassen komt doordat je nieren meer belast worden. Ze moeten immers meer vocht verwerken door het grotere bloedvolume in jouw lichaam. Dit kleine ongemak zal je helaas tijdens je hele zwangerschap blijven achtervolgen. Je zal er dus mee moeten leren leven! En misschien een app downloaden die openbare toiletten in je buurt spot...

Algemene gewaarwordingen

Er kunnen uiteraard ook andere kwaaltjes opduiken tijdens de eerste maand: (ochtend)misselijkheid, gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel of krampen in de onderbuik. Het is volkomen normaal als je dat allemaal nog niet ondervindt. Sommige vrouwen hebben er vanaf het begin last van, anderen zullen het later ervaren en sommigen zullen er zelfs niets van merken.

De tweede maand van je zwangerschap

Je baby evolueert van een boon tot een kers. Op het einde van de tweede maand spreken we over jouw baby als een foetus.

6 weken zwanger

Al sinds enkele weken is je kleintje zich aan het vormen in jouw moederschoot. In dit stadium van de zwangerschap heeft je baby een groter hoofd dan zijn lichaam, de ledematen beginnen te groeien en hij heeft kleine zwemvliezen. Vanaf nu vormt er zich een membraan op de grote ogen die over enkele weken oogleden zullen worden.

8 weken zwanger

Beetje bij beetje ontwikkelt je kleintje zich en in dit stadium begint zijn gezicht steeds meer op dat van een kleine baby te lijken. De neus en oren krijgen vorm. Vitale organen zoals de lever, alvleesklier en zelfs de maag ontwikkelen zich. Je weet het geslacht nog niet, maar je baby heeft wel al geslachtsdelen. Deze staan gewoon nog niet op de juiste plaats. Daarom is het nog niet mogelijk om het geslacht te kennen.

Algemene gewaarwordingen

Of je de eerste maand al dan niet last had van kwaaltjes, de symptomen van de tweede maand zijn over het algemeen identiek. Je kan uiteraard ook andere veranderingen merken zoals smaken die verschillen van wat je gewoonlijk waarneemt, lichte zwelling van handen en voeten, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of constipatie. Hoe dan ook, als je je slechter voelt, bedenk dan dat het voor de goede zaak is. Je baby zal immers binnenkort het levenslicht zien!

In dit stadium is je zwangerschap nog niet echt zichtbaar aan de buitenkant. Je kan deze speciale periode nog koesteren tussen jou, je baby en je partner. Geniet ervan!

De derde maand van je zwangerschap

Je baby groeit van een vijg uit tot een citroen. Het is tijd om je baby te ontmoeten! Ja ja, over het algemeen vindt de eerste echo plaats rond de tiende week van de zwangerschap.

10 weken zwanger

De ledematen van je baby blijven zich ontwikkelen. Binnenkort zullen de vliezen tussen vingers en tenen verdwijnen. Je ziet ze nog niet, maar de haarwortels en het haar van je baby beginnen te groeien.

12 weken zwanger

Aan het einde van dit eerste trimester heeft je baby de meeste veranderingen ondergaan: het grootste deel van de organen zit op zijn plaats en de kenmerken ervan lijken op die van een mens. Hij of zij kan zich nu concentreren op goed groeien in je baarmoeder.

In deze periode kan je langsgaan bij de gynaecoloog voor een eerste echo. 

Klein weetje: de nagels zullen blijven groeien tot het einde van je zwangerschap.

Algemene gewaarwordingen

De kleine ongemakken die gepaard gaan met een zwangerschap zullen snel vervagen. Als je last had van ochtendmisselijkheid, dan zal je daar binnenkort van bevrijd zijn (maar vermits de ene zwangerschap de andere niet is, kunnen we dergelijke dingen helaas niet voorspellen). Mogelijk ben je al enkele kilo’s zwaarder geworden, heb je herwonnen energie of licht geheugenverlies (=zwangerschapsdementie). Maar van je plasdrang ben je nog niet verlost!

Nu kan je buikje rond beginnen worden (dat hangt natuurlijk allemaal af van je gewichtstoename). Het moment om je blijde boodschap te verkondigen nadert met rasse schreden en binnenkort zal je buikje jouw grootste trots zijn.

En voor de rest ?

Tijdens je zwangerschap kan je enkele van deze kwaaltjes ervaren, misschien allemaal of geen, in ieder geval gaat er niets boven het advies van je arts. Wanneer je je eerste kindje verwacht, zullen er veel twijfels en vragen rijzen, maar vergeet niet om naar jezelf, je lichaam en je baby te luisteren. Normaal gezien zal je in dit stadium van je zwangerschap enkele van de kleine ongemakken zien vervagen of verdwijnen. Je zal binnenkort de eerste bewegingen en schoppen van jouw baby kunnen voelen. Tot snel voor de volgende avonturen van het tweede trimester van je zwangerschap. Aarzel niet om, in afwachting daarvan, onze andere artikels over zwanger zijn te bekijken. Surf naar onze blog

Niet vergeten!

Omdat zwangerschapsdementie geen fabeltje is, helpen we je graag onthouden wat je administratief nog in orde moet brengen. Vinkte je deze punten al af van je lijstje?

Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top