Groeipakket
Alles over gezinsbijslagen voor vluchtelingen en asielzoekers
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Je krijgt tijdens je zwangerschap heel wat tegenstrijdig advies. Onder meer over wat je wel of niet mag eten. Iedereen kijkt met argusogen toe en heeft een opinie over wat een zwangere vrouw “mag”. Bereid je voor en lees je in, zo voorkom je dat anderen beslissen wat er op je bord ligt.
Hieronder lijsten we alvast enkele gangbare voedingsmiddelen op die vaak voor twijfel zorgen. Welke kazen en dessertjes mag je nog? We zochten het voor je uit.
Opgelet: wij zijn geen diëtisten of voedingsspecialisten. Ga te rade bij je arts als je moet opletten voor bijvoorbeeld toxoplasmose. Als je hier nog niet immuun voor bent, kun je best alle ongewassen rauwe groenten en kaas laten staan. Helaas.
Opletten voor listeria
Listeria is een bacterie die tijdens je zwangerschap voor ernstige complicaties kan zorgen. Meestal veroorzaakt dit gewoon griepachtige symptomen, maar bij zwangere vrouwen kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn. Beter voorkomen dan genezen dus!
UZ Leuven legt het allemaal netjes uitWe nemen deze zachte kazen samen onder de loep omdat ze op dezelfde manier gemaakt worden. De meeste varianten uit de supermarkt kun je veilig eten: de melk is immers gepasteuriseerd en werd dus verhit tot meer dan 70° C, wat de listeria bacterie doodt.
Controleer echter even of het woord “rauw” niet op de verpakking staat. Dan kun je deze heerlijkheid helaas beter laten staan.
Het advies? Hangt af van het bereidingsproces.
Zoek je een lekkere kaas uit? Dan is het label je beste vriend. Staat er “gepasteuriseerd” of “gemaakt van gepasteuriseerde melk” op? Dan is die kaas veilig! Pasteuriseren betekent immers dat je voedselproducten verhit, waardoor onveilige bacteriën vernietigd worden. Zie je die term op het etiket? Bon appétit! Et merci, monsieur Louis Pasteur!
Het advies? Tast toe!
Ook hier is het bereidingsproces essentieel. De meeste voorverpakte dessertjes uit de supermarkt zijn gepasteuriseerd, omdat ze dan langer kunnen bewaren. En speciaal voor jou, natuurlijk. 😉 Een moelleux uit de verpakking halen en even opwarmen? Dat kan gerust. Heerlijke, versgemaakte – door een chef of jezelf – moelleux is even een minder goed idee.
Het advies? Je kiest best voor de gepasteuriseerde variant.
Panna cotta betekent gekookte room. Hierboven hadden we het al een paar keer over de voordelen van pasteuriseren… Je kunt het al raden: dit wordt een kort antwoord.
Het advies? Ja! Let wel even op of er geen alcohol gebruikt wordt bij de afwerking.
Twee belangrijke ingrediënten van tiramisu staan op de “verboden lijst”: rauwe eieren en alcohol. Je bestelt dus best geen tiramisu op restaurant en zelfs de voorverpakte uit de supermarkt kunnen alcohol bevatten. Gelukkig is er een alternatief! Maak je tiramisu zelf en vervang het eiwit door aqua fava (het sap van kikkererwten) en de Amaretto door een heerlijke koffiesiroop.
Pro tip: Probeer ook eens tiramisu met aardbeien! Het is verfrissend in de zomer en in dit recept zitten geen eieren of alcohol.
Het advies? Maak alternatieve tiramisu, bijvoorbeeld volgens dit recept.
Zure room wordt gemaakt door gepasteuriseerde koffieroom zuurder te maken. Moeten we nog meer zeggen of wist je voldoende bij het woord “gepasteuriseerd”? Zure room, crème fraiche, yoghurt, Hüttenkäse, pudding en ook kaastaart kun je veilig eten. Probeer wel wat maat te houden, natuurlijk. 😉
Het advies? Heerlijk op een gekookte aardappel of als dip bij de nachos.
Als je zwanger bent, is het woord “gepasteuriseerd” essentieel. Vermijd rauwe eieren en melk zo veel mogelijk, ook al betekent dat soms dat je de prefab-dessertjes uit de supermarkt moet verkiezen boven vers. Twijfel je toch? Eet het dan beter niet en praat erover met je arts, gynaecoloog of vroedvrouw.
Groeipakket
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.