Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Morfologische echo of 20-weken echo: wat controleren ze?

De 20-weken echo, ook bekend als het 'structureel echoscopisch onderzoek' (SEO) of de 'morfologische echo', is een belangrijke mijlpaal tijdens de zwangerschap. Deze echo is in het tweede semester van de zwangerschap. Maar wat controleren ze precies tijdens deze echo? En wat als ze iets ongewoons vinden? Infino geeft je een antwoord op al jouw vragen!

Wat is een morfologische echo?

De 20-weken echo is een routinematige echo die ongeveer in het midden van de zwangerschap wordt uitgevoerd. Deze echo is meestal gepland tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap. 

Tijdens deze echo controleert de echoscopist of gynaecoloog:

  • de groei en ontwikkeling van de baby
  • de hartslag en het ritme van de baby
  • de hersenen, het ruggenmerg, het gezicht en de inwendige organen van de baby
  • de verschillende delen van het lichaam van de baby

Deze uitgebreide controle biedt waardevolle inzichten in de gezondheid en ontwikkeling van de baby. Het is een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg en biedt geruststelling aan aanstaande ouders.

De echo biedt ook een kans voor jou als toekomstige ouder om een band met je baby op te bouwen. Het zien van je bewegende baby op het scherm kan een emotionele en magische ervaring zijn. Je viert ook de helft van je zwangerschap. 
 

Wat controleren ze tijdens de 20-weken echo?

Tijdens de 20-weken echo controleert de echoscopist verschillende dingen. Het belangrijkste doel is om de anatomie en ontwikkeling van de baby te beoordelen. Dit omvat het meten van de grootte van de baby en het controleren van de organen en structuren van de baby.

Hart en bloedsomloop van je baby

Het hart van de baby is een belangrijk aandachtspunt tijdens de 20-weken echo. De echoscopist controleert de hartslag en het ritme, wat kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van eventuele hartproblemen.

De bloedstroom door het hart en de grote bloedvaten wordt ook onderzocht. Dit kan waardevolle informatie opleveren over de bloedsomloop van de baby. Eventuele afwijkingen in het hart of de bloedvaten kunnen wijzen op een aangeboren hartafwijking.

Hersenen en ruggenmerg van je baby

De hersenen en het ruggenmerg zijn ook belangrijke aandachtspunten tijdens de 20-weken echo. De echoscopist controleert deze structuren om ervoor te zorgen dat ze correct ontwikkelen. Eventuele afwijkingen in de hersenen of het ruggenmerg kunnen wijzen op een neuraalbuisdefect (spina bifida).

De echoscopist zal ook naar de schedel van de baby kijken om eventuele problemen met de hersenontwikkeling te identificeren.

Gezichtsstructuren en ledematen van je baby

De echoscopist zal tijdens de 20-weken echo ook het gezicht van de baby onderzoeken. Ze zullen controleren op tekenen van een hazenlip of gespleten gehemelte. Dit zijn veelvoorkomende geboorteafwijkingen die tijdens een echo kunnen worden geïdentificeerd.

De handen en voeten van de baby worden ook gecontroleerd. De echoscopist zal ervoor zorgen dat de vingers en tenen goed zijn ontwikkeld. Eventuele afwijkingen in de ledematen kunnen wijzen op een aangeboren ledemaat afwijking.

Organen en groei van je baby

De organen van de baby zijn een ander belangrijk aandachtspunt tijdens de 20-weken echo. De echoscopist controleert de maag, nieren en blaas van de baby om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren. Eventuele afwijkingen in deze organen kunnen wijzen op een aangeboren orgaanafwijking.

De echoscopist zal ook de grootte van de baby meten. Dit kan waardevolle informatie opleveren over de groei en ontwikkeling van de baby. Eventuele problemen met de groei van de baby kunnen wijzen op een groeistoornis.

Wanneer krijg je de morfologische echo?

De 20-weken echo, zoals de naam al zegt, wordt meestal gepland rond de 20e week van de zwangerschap. Het wordt vaak tussen de 18e en 22e week uitgevoerd.

De exacte timing kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de voorkeur van de zorgverlener, de gezondheid van de moeder en de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk om deze echo op tijd te plannen om vroegtijdige detectie en behandeling van eventuele problemen mogelijk te maken.

Hoe lang duurt de 20-weken echo?

De duur van de 20-weken echo kan variëren. Gemiddeld duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten om de echo uit te voeren.

Onthoud dat het doel een uitgebreide beoordeling is, niet de snelheid. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en de echoscopist de tijd te geven.

Voorbereiding op de echo: wat kan je verwachten?

  • De voorbereiding op de 20-weken echo is relatief eenvoudig. Je moet met een volle blaas aankomen, omdat dit de zichtbaarheid van de echo kan verbeteren.
  • Het is ook een goed idee om een partner, vriend of familielid mee te nemen voor ondersteuning. Deze persoon kan de ervaring met je delen en emotionele steun bieden indien nodig.
  • Onthoud om eventuele zorgen of vragen van tevoren met je zorgverlener te bespreken. Dit helpt je om je comfortabeler en beter geïnformeerd te voelen tijdens de procedure.
  • Overweeg tenslotte of je het geslacht van de baby wilt weten. Als je dit niet wilt weten, laat dit dan aan het begin van de echo aan de echoscopist weten.

Jongen of meisje: geslacht van je baby ontdekken

Een van de meest spannende dingen van de 20-weken echo voor vele ouders is de mogelijkheid om het geslacht van de baby te ontdekken. Als je dit niet wilt weten, zorg er dan voor dat je dit aan het begin van de echo aan de echoscopist laat weten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de echoscopist niet altijd in staat zal zijn om het geslacht van de baby met 100% zekerheid te bepalen. Dit hangt af van de positie van de baby tijdens de echo.

Na de echo: volgende stappen

Na de 20-weken echo zal je zorgverlener de resultaten met je bespreken. Dit is een goed moment om eventuele vragen te stellen die je hebt over de bevindingen van de echo.

Als er geen afwijkingen zijn gevonden, zal je zwangerschap doorgaan zoals gepland. Je zult regelmatige prenatale afspraken blijven hebben om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te volgen.

Als er wel afwijkingen zijn gevonden, zal je zorgverlener de volgende stappen met je bespreken. Dit kan aanvullend onderzoek omvatten, of een verwijzing naar een specialist voor verder advies en behandeling.

Na die 20-weken echo kan jij best nog 1 maandje wachten om je startbedrag aan te vragen bij Infino. Vanaf 6 maanden zwangerschap kan je deze  € 1.238,78 aanvragen! 

Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Top