Groeipakket
Alles over gezinsbijslagen voor vluchtelingen en asielzoekers
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Veel toekomstige ouders voelen zich niet helemaal op hun gemak bij de gynaecoloog. Ze stellen alleen hun meest prangende vragen – met een klein hartje. Zelfs tijdens de bevalling spoken tientallen onzekerheden door hun hoofd. En daar blijven ze zitten. Hoe jammer! Koester jij een kinderwens? Of ben je zwanger? Pak het dan anders aan: weg met dat onzekere gevoel. Jij hebt recht op de juiste informatie.
Je zwangerschap is een spannende periode waarin je lichaam van de ene verandering in de andere tuimelt. Vooral je bevalling zelf is een bijzonder en uniek moment in je leven. Het is dus perfect normaal dat je met een pak vragen zit. Toch durft niet iedere vrouw vragen te stellen aan haar gynaecoloog. Daarom helpen wij je op weg met drie antwoorden waarnaar veel ouders snakken.
1. Wat betekenen de hartslagen op de monitor?
Tijdens je bevalling krijg je een uitwendige CTG of hartslagmeter als je vliezen nog niet gebroken zijn. Zijn je vliezen gebroken? Dan krijg je een inwendige CTG – die meet heel nauwkeurig de hartslag van je baby. Maar staar je niet blind op die cijfertjes. Heb je een wee? Dan daalt de hartslag van je baby. Dat is perfect normaal en herstelt zich snel.
2. Waarom krijg je geen lavement?
Wanneer je perst, gebruik je dezelfde spieren als wanneer je naar het groot toilet gaat. De kans bestaat dus dat je tijdens je bevalling ook een beetje ontlasting naar buiten duwt. Geen zorgen: het overkomt negen op de tien vrouwen. Het is zelfs een goed teken: je perst op de juiste manier. Maak je je daar toch wat ongerust over? Dan is een lavement of darmspoeling een optie. Het nadeel? De verloskundige kan minder goed inschatten of je de juiste spieren gebruikt. Daarom raden sommige gynaecologen het af.
3. Hoe werkt een epidurale verdoving?
Een epidurale verdoving of ruggenprik blokkeert elke pijnprikkel van je baarmoeder en bekkenbodem. Het resultaat? Je voelt de pijn van de weeën niet meer. Je blijft wel wakker en maakt je bevalling bewust mee. Het nadeel? Ook de zenuwen van de spieren in je onderste ledematen werken minder goed. Je spierkracht neemt dus tijdelijk af.
Je bevalling is een heftig en intens moment. Maar … je bent niet de enige die een kindje op de wereld zet. Verloskundigen zien elke dag babyhoofdjes verschijnen uit vrouwen die huilen, schelden of krijsen. Niets nieuws onder de zon. Zet dus je schaamte aan de kant: stel al je vragen!
Groeipakket
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Groeipakket
Een nieuw jaar brengt altijd verandering met zich mee. In deze blog leggen we uit hoe het Groeipakket/de kinderbijslag eruit ziet in België in 2025.
Lees meer
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Een kindje verwachten brengt ook heel wat administratie met zich mee. Met deze makkelijke checklist zie je als toekomstige ouder niets over het hoofd. We helpen je maand na maand om alles af te vinken en houden rekening met eventuele zwangerschapsdementie. (Geloof me, we begrijpen dat volledig) Zo kun jij je volledig focussen op de komst van je kindje.