Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
De eerste zwangerschapsecho op 12 weken is de eerste ontmoeting met je kindje. Via een zwangerschapsecho kan je voor het eerst het hartje van je baby horen kloppen. Ook wil je weten hoe het gesteld is met zijn of haar ontwikkeling. In dit artikel legt Infino je alles uit over zwangerschapsecho’s.
Echografie is een ongevaarlijke techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven. Zo brengt de gynaecoloog de baarmoeder, de baby en de moederkoek in beeld.
Gelukkig komt er bij een echografie geen radioactieve straling kijken. In het begin van de zwangerschap gebeurt de echografie via de vagina, later via de buik.
Een echografie is niet pijnlijk en volledig onschadelijk voor jou en je baby. Tijdens de echo mag 1 persoon je vergezellen. Het duurt ongeveer 30 minuten.Hoe het verloopt:
Tijdens je zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden:
Dit is een belangrijke zwangerschapsecho. Wat je gynaecoloog zal checken is:
Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten om nog extra echo’s te plannen:
De groeicontrole zorgt voor een goed beeld van de groei van het kindje en men maakt een groeicurve.
Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. De extra groeicontroles kunnen plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.
Je kindje draait rond je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Vanaf 32 weken zwangerschap gaan de meeste baby's met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het voor je baby wordt om te draaien, omdat de ruimte in je buik steeds kleiner wordt. Wanneer je baby niet draait of omdat het niet meer lukt kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt, maar wel de billen. In dat geval wordt een echo gepland. De ligging van je baby is belangrijke informatie ter voorbereiding op de bevalling.Een 3D echo of een pretecho verwijst naar 3 dimensies: lengte, breedte en diepte. Het zijn 2D echo’s die eigenlijk achter elkaar geplakt worden waardoor er diepte ontstaat. Daardoor zie je de contouren van het lichaam en gezichtje van je baby.
Opgelet!
Pretecho’s zijn geen medische echo’s, ze zijn enkel voor het plezier en verschaffen geen medische informatie.
Deze echo’s zijn op eigen vraag van de ouders, er is dus geen tussenkomst van het ziekenfonds voorzien. Prijzen kunnen wel oplopen hiervoor, dus wees hierover kritisch.Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer