Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Zwangerschapsdiabetes is een aandoening die vrouwen tijdens de zwangerschap kan treffen en invloed heeft op hoe het lichaam glucose verwerkt. Ongeveer 2 tot 10% van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes. In dit artikel kan je alle info vinden over de aandoening, van de symptomen tot hoe je ermee kunt omgaan. Want zeg nou zelf, een gezonde mama en baby, dat willen we toch allemaal?
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die kan optreden tijdens de zwangerschap. Deze aandoening ontstaat wanneer het lichaam van een zwangere vrouw niet voldoende insuline kan aanmaken of gebruiken, wat resulteert in een hoge bloedsuikerspiegel. Zwangerschapsdiabetes treft ongeveer 2% tot 10% van alle zwangerschappen en verdwijnt meestal na de bevalling.
Wist je dat die hoge suikerspiegel schadelijk kan zijn in de eerste weken van een embryo? Dat is precies de tijd waarin de belangrijkste organen van je baby’tje gevormd worden. Dus als je al diabetes hebt en dan zwanger wordt, is extra opletten de boodschap. Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke diabetes die zich meestal ontstaat tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap. Geen paniek, dit verdwijnt na je bevalling.
Er zijn verschillende behandelingen voor zwangerschapsdiabetes. Hier volgt een overzicht:
Hier dus al een aantal tips:
Aan te raden voedingsmiddelen:
Als je dieet aanpassen niet voldoende is om de gewenste glucosewaarden te bereiken, kunnen insuline-injecties noodzakelijk zijn. Hoewel insuline-injecties de glucosewaarden effectief kunnen verlagen, kunnen ze soms leiden tot te lage glucosewaarden, bekend als 'hypoglycemie'. Dit kan minder ernstige risico's opleveren dan hoge glucosewaarden, maar het kan nog steeds onaangename symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid of zelfs flauwvallen.
Voor verdere details spreek je zeker best met je arts.
Meer info vind je ook op skoebidoe.be en zoetzwanger.be.
Vergeet ook niet dat je recht hebt op een startbedrag van € 1.238,78 per kind. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om de kinderopvang in het begin te financieren. Je kan dit hier alvast aanvragen, vanaf het moment dat je zwanger bent.
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
Een kindje verwachten brengt ook heel wat administratie met zich mee. Met deze makkelijke checklist zie je als toekomstige ouder niets over het hoofd. We helpen je maand na maand om alles af te vinken en houden rekening met eventuele zwangerschapsdementie. (Geloof me, we begrijpen dat volledig) Zo kun jij je volledig focussen op de komst van je kindje.