Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Groeipakket

Ondersteuning voor kinderen met autisme: de zorgtoeslag en meer

30 september 2024

Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.

Hoe wordt de diagnose autisme gesteld?

Het proces van het stellen van een diagnose autisme bij een kind begint vaak met observaties door ouders en leerkrachten. Als er zorgen zijn over het gedrag of de ontwikkeling van het kind, kan een huisarts of kinderarts een doorverwijzing geven naar een specialist. Dit kan een kinderpsychiater, een klinisch psycholoog of een multidisciplinair team zijn. De diagnose wordt gesteld op basis van een combinatie van gedragsobservaties, ontwikkelingsgeschiedenis en gestandaardiseerde tests zoals de ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) en de ADI-R (Autism Diagnostic Interview-Revised).

Welke financiële steun voor mijn kind met autisme?

Ouders van een kind met autisme in Vlaanderen kunnen aanspraak maken op verschillende vormen van financiële steun:

1. Extra Groeipakket

Naast het basisbedrag kunnen ouders een extra toeslag ontvangen voor kinderen met specifieke zorgbehoeften. De hoogte van deze toeslag wordt vastgesteld op basis van de ernst van de beperking en de bijkomende zorg die vereist is. Bijvoorbeeld, voor een kind met een ernstige beperking kan de zorgtoeslag oplopen tot €500 per maand extra bovenop het basisbedrag. 
 
Alles over deze zorgtoeslag

2. Thuisbegeleiding

Dit programma biedt opvoedingsondersteuning aan gezinnen met een kind met autisme. Afhankelijk van de individuele situatie van het gezin kan de begeleiding deels of volledig door de overheid gefinancierd worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een gezin slechts €20 per sessie betaalt voor thuisbegeleiding, terwijl de rest van de kosten (die kunnen oplopen tot €80 per sessie) door subsidies worden gedekt.
 
Alles over thuisbegeleiding voor kinderen met autisme
 

3. Verhoogde tegemoetkoming

Gezinnen met een kind met autisme komen mogelijk in aanmerking voor een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, waardoor ze minder hoeven te betalen voor medische kosten. Dit kan bijvoorbeeld een korting van 75% op de reguliere tarieven voor therapieën en medische behandelingen betekenen, afhankelijk van de specifieke zorgbehoeften en de financiële situatie van het gezin.
 
Alles over de verhoogde tegemoetkoming

Welke andere vormen van steun zijn er?

Naast financiële steun zijn er ook andere vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders van een kind met autisme:

Psycho-educatie en ondersteuning: Organisaties zoals vzw KIDS bieden ondersteuning bij opvoedingsvragen en helpen bij het creëren van voorspelbaarheid in het dagelijks leven. Ze bieden ook trainingen en workshops aan voor ouders om hen te helpen beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden van een kind met autisme.

Onderwijssteun: Het nieuwe decreet Leersteun, dat sinds 1 september 2023 van kracht is, bevordert inclusief onderwijs en biedt ondersteuning aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Leersteuncentra werken samen met reguliere scholen om ervoor te zorgen dat kinderen met autisme de nodige ondersteuning krijgen om succesvol te zijn in hun onderwijsomgeving.

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA): Deze vereniging biedt informatie, steun en activiteiten voor ouders en personen met autisme. Ze organiseren cursussen, bijeenkomsten en lotgenotengroepen waar ouders ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij elkaar.

Wat heb je nodig om extra Groeipakket te krijgen?

Om in aanmerking te komen voor een extra toeslag binnen het Groeipakket, moet je een aanvraag indienen bij de uitbetalingsactor van het Groeipakket. Hierbij zijn de volgende documenten en stappen nodig:

Aanvraagprocedure voor zorgtoeslag bij autisme

1. Contact opnemen

  • Neem contact op met je uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds.
  • Informeer de consulent die je dossier Groeipakket of kinderbijslag behandelt. Je vindt jouw contactpersoon eenvoudig via je persoonlijke klantenportaal My Infino.

2. Documenten en aanvraag

  • Je kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor stelt de juiste instantie op de hoogte
      1. Opgroeien in regio Vlaanderen
      2. AVIQ in regio Wallonië
      3. Iriscare of FOD Sociale Zekerheid in regio Brussel
  • Je ontvangt de benodigde documenten voor invulling.

3. Het terugsturen van documenten

  • Vul de ontvangende documenten zorgvuldig in.
  • Stuur de ingevulde documenten terug naar de bevoegde instantie.

4. Medisch onderzoek

  • Je wordt uitgenodigd voor een medisch onderzoek met je kind.
  • De arts kent je kind punten toe op de medisch-sociale schaal.

5. Toekenning van toeslagen

  • De punten worden doorgegeven aan je kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor.
  • Je ontvangt de overeenkomstige toeslag.
  • De beslissing is meestal voor een bepaalde periode geldig.

6. Verlenging of aanpassing

  • Een aantal maanden voor het einde van de beslissing onderzoekt de arts of verlenging of aanpassing nodig is.

Beroep aantekenen

  • Niet eens met de beslissing van de arts? Teken beroep aan bij je kinderbijslagfonds of via de arbeidsrechtbank van je woonplaats.

Het is belangrijk om alle benodigde documenten zorgvuldig in te vullen en tijdig in te dienen om vertragingen in de verwerking te voorkomen. Het kan ook nuttig zijn om contact op te nemen met een maatschappelijk werker of een andere professional die ervaring heeft met het aanvragen van deze toeslagen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde stappen correct doorloopt.

Vereenvoudigde procedure zorgtoeslag

Er is een vereenvoudigde procedure voor het onderzoek naar het recht op zorgtoeslag van toepassing voor kinderen met ASS en een normale tot zwakke begaafdheid. In dat geval kun je stap 4 overslaan. De bevoegde instantie (Opgroeien/AVIQ/Iriscare of FOD Sociale Zekerheid) beslist of je deze stap moet nemen of niet.

De vereenvoudigde procedure voor zorgtoeslag

Autisme als erkende handicap

Autisme kan officieel erkend worden als een handicap, wat ouders in staat stelt om toegang te krijgen tot extra vormen van ondersteuning en diensten. De erkenning van autisme als handicap kan door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verstrekt worden. Het VAPH biedt verschillende soorten ondersteuning aan gezinnen met een kind dat de diagnose autisme heeft gekregen.

Een belangrijke vorm van hulp die het VAPH aanbiedt, is persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Dit budget stelt ouders in staat om een persoonlijke assistent in te schakelen die kan helpen bij de dagelijkse zorg en ondersteuning van het kind. De assistent kan bijvoorbeeld helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden, het bieden van structuur en het begeleiden van het kind bij vrijetijdsactiviteiten.

Daarnaast biedt het VAPH hulpmiddelen en aanpassingen aan die het leven van het kind en het gezin kunnen vergemakkelijken. Dit kan variëren van communicatiemiddelen, zoals spraakcomputers, tot aanpassingen in huis, zoals een veilige en prikkelarme omgeving creëren.

Om in aanmerking te komen voor deze ondersteuning, moeten ouders een aanvraag indienen bij het VAPH. Dit proces omvat het verzamelen van de nodige medische attesten, het invullen van aanvraagformulieren en een evaluatie van de zorgbehoeften van het kind. De aanvraagprocedure kan complex zijn, maar er zijn maatschappelijk werkers beschikbaar om ouders door het proces te begeleiden en om ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten correct en tijdig worden ingediend.

Meer info bij het VAPH

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?