Groeipakket
Alles over gezinsbijslagen voor vluchtelingen en asielzoekers
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Zwangerschapskwaaltjes kunnen de rooskleurigheid van de zwangerschap die jij voor ogen had grondig verstoren. Sommige kwaaltjes komen vaker voor dan andere. Laat je je opvolgen door een dokter? Maak je dan geen zorgen: je bent in goede handen. En zit je toch met vragen? Infino bereidt je voor op enkele vaak voorkomende zwangerschapskwaaltjes.
Deze zwangerschapskwaal is voor veel vrouwen heel herkenbaar - zeker tijdens het eerste trimester. Zo heeft 75% last van misselijkheid en 50% van de vrouwen moet overgeven.
Je hoort vaak spreken over ‘ochtendmisselijkheid’. Maar eigenlijk heeft de ochtend er niets mee te maken: het komt voor op elk moment van de dag. Geen zorgen: het is compleet ongevaarlijk voor jou en je baby. In heel ernstige gevallen kunnen de zwangerschapsmisselijkheid en het vele braken leiden tot een vermindering van je levenskwaliteit. Want op den duur kun je niets meer binnenhouden en riskeer je uitdroging.
Toch bestaan er slimme trucjes om je zwangerschapsmisselijkheid onder controle te houden:
Steekt de zwangerschapsmisselijkheid toch telkens weer de kop op? Maak je geen zorgen: dit kwaaltje stopt meestal aan het einde van je eerste trimester. Uitzonderlijk duurt het tot de 20ste week. Moet je na de 20ste week nog altijd overgeven? Of voel je je nog steeds misselijk? Neem dan zeker contact op met een arts.
Heel veel zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur en reflux. Die zwangerschapskwaaltjes duiken meestal op tijdens het 2de semester. En ze worden vaak intenser naarmate je zwangerschap vordert. Niet fijn dus!
Wat is de oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?
Maagzuur ontstaat door de productie van zwangerschapshormonen. Zwangerschapshormonen vertragen namelijk je spijsvertering. Hierdoor ontspannen je spieren die normaal gezien je maag gesloten houden. Een andere reden is dat je baby druk uitoefent op je maag, doordat hij of zij groeit.
Het resultaat van deze veranderingen? De vloeistoffen stijgen vanuit je maag naar je slokdarm … en dan heb je last van brandend maagzuur en reflux.
Gelukkig bestaan er enkele trucjes om deze druk die voedsel te verminderen, en je reflux te verlichten:
Wat ook helpt is het vermijden van bepaalde soorten voedsel en drank, zoals:
Pas je deze regels toe? Maar houdt de reflux toch aan? Raadpleeg dan zeker je arts. Die kan je maagzuurremmers voorschrijven. Wat een verlichting!
Vermoeidheid treedt vooral op tijdens het eerste en derde trimester van je zwangerschap. Het lichaam werkt extra hard om de baby te ondersteunen, wat kan resulteren in vermoeidheid voor de zwangere vrouw.
Wat is de oorzaak van vermoeidheid tijdens je zwangerschap?
Combineer de bovenstaande reden met een extra portie hormonale veranderingen en emotionele aanpassingen. Het resultaat? Oververmoeidheid.
Wat kan je doen tegen vermoeidheid tijdens de zwangerschap?
De drang om vaak te plassen is een typisch zwangerschapskwaaltje, beginnend in het eerste trimester en mogelijk verergerend naarmate je buik groeit.
Wat is de oorzaak van regelmatig plassen tijdens de zwangerschap?
Je groeiende baarmoeder oefent druk uit op je blaas, waardoor je vaker moet plassen. Bovendien filteren je nieren meer afvalstoffen uit het bloed tijdens de zwangerschap, wat leidt tot meer urineproductie.
Wat kan je doen tegen regelmatig plassen tijdens de zwangerschap?
Eerst en vooral: beperk je vochtinname niet in een poging minder naar het toilet te moeten. Je lichaam en je baby hebben voldoende hydratatie nodig. Probeer echter veel drinkenvoor het slapengaan te vermijden. Het gebruik van licht incontinentiemateriaal kan ook gemoedsrust bieden.
Verstopping is een ander veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, veroorzaakt door hormonale veranderingen die je spijsverteringsstelsel vertragen.
Wat is de oorzaak van verstopping tijdens je zwangerschap?
Wat kan je doen tegen verstopping tijdens de zwangerschap?
Houdt het probleem langdurig aan? Overleg dan met je arts over veilige laxeermiddelen of vezelsupplementen.
Stemmingswisselingen zijn een rollercoaster van emoties die veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap. Deze variëren van immense vreugde tot diepe droefheid of irritatie - soms allemaal binnen een tijdsspanne van een paar minuten.
Wat is de oorzaak van stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap?
Hoe ga je om met stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap?
Deze zwangerschapskwaal kenmerkt zich door een verhoging van je bloedsuikerspiegel. De oorzaak? Je raadt het al: hormonale veranderingen. Je placenta produceert hormonen die de werkzaamheid van insuline verstoren. Ongeveer 7 tot 9 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met dit type diabetes. De symptomen blijven vaak onopgemerkt. Hoe dat komt? Omdat het gaat om algemene ongemakken die íedere zwangere vrouw meemaakt:
Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op een geboorteafwijking of diabetes bij je kindje niet. Maar zijn kans op obesitas of glucose-intolerantie op volwassen leeftijd is wél groter. Je loopt een verhoogd risico op deze zwangerschapskwaal wanneer je:
Tijdens je zwangerschap vraagt je arts je ten vroegste rond de 12de week om een screeningtest te laten uitvoeren. Heb je zwangerschapsdiabetes? Dan krijg je meteen begeleiding van een diëtist. Die helpt je met allerlei tips:
Soms is het nodig om insuline-injecties toe te dienen. Maar zo’n vaart loopt het nog niet. Blijf bewegen. Eet gezond. En vooral: geniet van het groeiende kindje in je buik! Lees meer over zwangerschapsdiabetes in dit artikel.
Groeipakket
Ben je een vluchteling of asielzoeker? De asielaanvraag in België is een cruciale stap voor gezinnen die hun thuisland ontvluchten. Wij leggen je alles uit!
Lees meer
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.