Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Scheiding
Scheiden van je partner komt niet gelegen. Je hebt het niet gepland. Als kinderbijslagfonds zijn we er voor je. We ontzorgen je door een correcte en snelle opvolging van je aanvraag. Zo kan jij je focussen op jezelf en je kind(eren).
Meestal hoef je na een scheiding niets te ondernemen op vlak van kinderbijslag, je hebt immers al genoeg zorgen aan je hoofd. Eens de scheiding officieel rond is, worden wij hier via de nationale databank van verwittigd. Er zal sowieso geen onderbreking komen in de uitbetaling van je kinderbijslag.
Soms wil je liever niet wachten op die officiële papieren. Dan kan je ons natuurlijk contacteren. We kijken dan samen met jou wat er zou veranderen en hoe je hiermee kunt omgaan.
* Met co-ouderschap bedoelen we dat beide ouders samen het ouderlijk gezag delen. Dit begrip staat los van de verblijfsregeling van het kind.
Wanneer we via de kruispuntbank verwittigd worden van je scheiding, gaan we uit van vreedzaam co-ouderschap en betalen we de kinderbijslag gewoon verder op het door ons gekende rekeningnummer.
Als jij en je ex-partner een overeenkomst hebben en jullie het ouderlijk gezag blijven delen, hoef je niets te ondernemen. Kom even op adem en lees bijvoorbeeld een inspirerende blogpost.
Als één van beide ouders alleen het ouderlijke gezag heeft (exclusief ouderlijk gezag op basis van een vonnis), wordt de gezinsbijslag betaald aan deze ouder. Als je in het bezit bent van een dergelijk vonnis, bezorg ons hiervan dan een volledige kopie.
Bezorg ons het vonnis van de rechtbank via het contactformulier. Dit vraagt slechts een minuutje van je tijd en is voor jou meteen een zorg minder. Je kunt het vonnis uploaden als bijlage.
Voor minder kapitaalkrachtige gezinnen is een extra ondersteuning met een sociale toeslag mogelijk.
Bij een gelijk verdeelde huisvesting wordt naar de inkomenssituatie in elk (nieuw) gezin apart gekeken. Om de gezinsgrootte te bepalen tellen kinderen met gelijk verdeelde huisvesting volledig mee in het nieuw samengestelde gezin. Als één of beide ouders recht hebben op de sociale toeslag, krijgt de ouder de helft van het bedrag.
Is de huisvesting niet gelijk verdeeld? Alleen het gezin waar het kind hoofdzakelijk verblijft, kan recht hebben op een sociale toeslag. Als het inkomen van die ouder onder de bovengrens ligt, krijgt die ouder het volledige bedrag van de toeslag.
Je kunt bij de vrederechter of bij de arbeidsrechtbank bezwaar indienen. Heb je een uitspraak van de vrederechter? Bezorg ons die dan. Als de arbeidsrechtbank het geschil beslechtte, zal die ons zelf verwittigen en hoef je niets te doen.
Let op: als je kinderen bij jou wonen en de andere ouder ontvangt de gezinsbijslag, heb je vanaf 1 januari 2019 niet langer de mogelijkheid om de gezinsbijslag op te eisen. Als je toch de gezinsbijslag wenst te ontvangen kan dit enkel:
Vanaf 1 januari 2020 kan de ouder die nog geen begunstigde is, schriftelijk vragen om samen met de andere ouder begunstigde te worden. Om alleen begunstigde te worden voor de kinderen is er wel nog steeds een vonnis van de Familierechtbank nodig.
Bezorg ons het vonnis van de rechtbank via het contactformulier. Dit vraagt slechts een minuutje van je tijd en is voor jou meteen een zorg minder. Je kunt het vonnis uploaden als bijlage.
Je gaat samenwonen met een nieuwe partner, waardoor twee huishoudens samenvloeien? Wij zoeken graag voor je uit wat de eventuele gevolgen zijn voor jullie kinderbijslagen. Bezorg ons zo snel mogelijk alle informatie. Zo voorkom je een eventuele rechtzetting achteraf wanneer blijkt dat we je te veel of te weinig uitbetaalden.
Lees in deze blog waarom plusouders fantastisch zijnGroeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")
Lees meer
Zwangerschap
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.